Grof – nume de botez pentru copilul unui sătmărean


O dată cu Revoluția din 1989 și implicit cu lărgirea orizonturilor de accesibilitate către ceea ce fac vecinii noștri de peste granițe – prin intermediul programelor de televiziune, respectiv datorită deplasărilor peste hotare, pe lângă evenimentele și obiceiurile importate de la străini, românii au demonstrat deschidere și în ceea ce privește numele de botez alese pentru copii lor. Astfel, dacă înainte de 1989 existau generații de nume precum Ioan, Gheorghe, Maria și Florica, iar mai apoi Oana, Bogdan, Alina, Vlad, etc, în prezent numele de botez alese de către părinți pentru copiii lor sunt inspirate fie din filme și telenovele, fie de cele purtate în special de celebrități din lumea fotbalului. O altă categorie de nume de botez este inspirată de cele ale copiilor care trăiesc în țările unde românii muncesc peste granițe.

Pentru a trage atenția asupra acestor aspecte, precum și asupra faptului că foarte multe cupluri se consideră libere să dea copiilor orice nume doresc, fără să țină cont că acestea au o funcție particularizatoare și reprezintă o pecete a persoanei umane care o descoperă în vocația ei unică și de neînlocuit, Ionel Torja, directorul Direcției de Evidență a Persoanelor (DEP) Satu Mare a scris cartea “Numele și prenumele persoanei fizice – Semnificație – Origine – Schimb”, a cărei lansare a avut loc luni, 6 iunie. Ionel Torja ne-a mărturisit că la scrierea cărții o contribuție semnificativă au avut și jurnaliștii sătmăreni, care solicită frecvent informații referitoare la numele ciudate sau mai puțin obișnuite alese de sătmăreni pentru copiii lor.

Referindu-se concret la prenumele alese de sătmăreni pentru copii, Ionel Torja afirmă că de-a lungul anilor personalul DEP s-a confruntat cu tot felul de solicitări cel puţin ciudate sau amuzante, cu precizarea că într-o vreme erau de notorietate prenumele englezeşti sau cele italienești. Alte prenume, în schimb, edifică atât asupra imaginaţiei părinţilor, cât şi în ceea ce priveşte lipsa de preocupare a acestora referitoare la întrebările pe care vor ajunge probabil să şi le pună mai târziu copii botezaţi în felul acesta. Este vorba despre prenume precum Gyupar, Beninazima, Leea, Perla, Saşca, Bombonica, Tadeus, Junior, Indira, Răpiţă sau Amina. Alţi copii au fost botezați Loneta, Soneta, Roleta, Aletta, Hercules, Adonis sau pur şi simplu Bubin.
În ultimul an, prenumele alese de părinți sunt diferite. Astfel, pentru băieți au fost înregistrate nume de botez precum Huamigel, Altaf, Saif, Allah, Otniel, Enoc, Menowin, Tailer și nemuritorul Sandocan, iar pentru fete Lotana, Anali, Edera, Mariciui, Nency, Zenko, Pitipong și, evident, Izaura.
Ultima dintre solicitările mai puțin obișnuite a fost înregistrată cu două săptămâni în urmă. Un sătmărean s-a prezentat la Serviciul de stare Civilă din cadrul DEP și a anunțat că numele de botez ales pentru fiul său este Grof. La încercările personalului de la DEP de-al lămuri că nu este un prenume potrivit, sătmăreanul a reacționat vehement, astfel că în cele din urmă în certificatul de naștere al copilului a fost trecut acest nume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.