Ionel Torja – dublă lansare de carte


O carte de specialitate – „Numele și prenumele persoanei fizice – Semnificație – Origine – Schimb” – și o alta, surprinzătoare, de poezii – „Sufletului pereche” – ambele avându-l ca autor pe Ionel Torja, directorul Direcției de Evidență a Persoanelor (DEP) Satu Mare, au fost lansate luni, 6 iunie, la Cafeneaua „Poesis”. Pe lângă colegii autorului, la eveniment au participat oficialități municipale și județene, reprezentanții Direcției Județene de Cultură Culte și Patrimoniu, precum și actorul Vasile Blaga.

Așa după cum indică și titlul, cartea „Numele și prenumele persoanei fizice – Semnificație – Origine – Schimb” tratează diverse aspecte cu privire la numele și prenumele persoanelor fizice, cum ar fi concepția actuală despre acestea, definiții și caractere juridice ale numelui, modalități de dobândire, modificare și schimbare pe cale administrativă a numelui de familie și a prenumelui, aforisme despre nume, etc. Potrivit autorului, în ultima perioadă s-a demonstrat că foarte multe cupluri se consideră libere să dea copiilor orice nume doresc, fără să țină cont că acestea au o funcție particularizatoare și reprezintă o pecete a persoanei umane care o descoperă în vocația ei unică și de neînlocuit. În acest context, mai spune autorul, părinții nu trebuie să uite că greșesc dacă își botează copiii cu tot felul de nume cum ar fi acelea purtate de anumiți teroriști sau criminali care și-au lăsat amprenta în istorie, sau precum acelea care se referă la anumite componente ale corpului omenesc, altele decât cele care sunt considerate indecente. Totodată, cartea surprinde și aspecte referitoare la porecle și pseudonime, cu prezentarea a diverse personalități care le utilizează în diverse domenii de activitate.

În ceea ce privește volumul de poezii cu titlul „Sufletului pereche”, Ionel Torja ne-a mărturisit că toate cele aproximativ 100 de poezii incluse în carte au fost scrise între anii 1998-1999, pe vremea când se lupta s-o cucerească pe cea care îi este soție, poemele surprinzând de fapt sentimentele pe care le-a nutrit în acea perioadă față de aceasta, rămase neschimbate și în prezent. Deși, după cum a afirmat glumind directorul DEP Satu Mare, „doar pe vremea aceea au impresionat-o versurile mele”.

Prezentarea celei de-a doua cărți s-a încheiat într-o atmosferă înduioșătoare: acompaniat la pianină de fiul său Ionel Cristian, directorul DEP Satu Mare i-a recitat soției poezia „Bunătate”.

8 Comentarii la "Ionel Torja – dublă lansare de carte"

 1. marian   7 iunie 2011 at 12:23 am

  Am avut deosebita placere de a participa la acest eveniment important a cunoscutului Ionel Torja, care este mereu aproape de oameni si de problemele lor.Felicitari si pentru juniorul Cristian care ne-a incantat cu o parte din talentul lui. FELICITARI, A FOST SUPER!

  Răspunde
 2. NICU   7 iunie 2011 at 12:40 am

  Felicitari tuturor pentru prestatie . A fost o lansare de carte ca la ,, CARTE,,.

  SUCCES SI PRECIS VOM MAI AVEA SURPRIZE DIN PARTEA LUI IONEL TORJA.

  Răspunde
 3. mumu   7 iunie 2011 at 1:18 am

  geniala treaba, mai importam si noi chestii faine de la americani

  Răspunde
 4. claudiu   7 iunie 2011 at 1:15 pm

  am vazut o parte la TV, recitalul actorului Blaga era ok.

  Răspunde
 5. misu   7 iunie 2011 at 9:26 pm

  FELICITARI PENTRU CELE DOUA CARTI, A FOST UN EVENIMENT FOARTE REUSIT , CU STIL SI CU O AMBIANTA PLACUTA. BAFTA, IONEL.

  Răspunde
 6. vasile, un fost cole   8 iunie 2011 at 11:15 pm

  succes si pe mai departe; esti mereu pregatit ca sa impresionezi cu lucruri frumoase si utile pe cei din jurul tau. Felicitari si sa ne intalnim sanatosi.

  Răspunde
 7. Anonim   27 iunie 2011 at 10:09 pm

  te felicit pentru noua ta realizare şi în acest domeniu de scriitor şi îţi urez succes şi pe mai departe.Baftă.

  Răspunde
 8. Mia din Cluj   18 iulie 2011 at 12:53 am

  felicitari pentru cele doua carti, va doresc succes si pe mai departe.

  Răspunde

Scrie un comentariu