Computer Tomograf și aparat Roentgen digital pentru Spitalul Județean


Spitalul Județean Satu Mare a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitațiile pentru achiziționarea a două echipamente moderne care, odată instalate, vor contribui la îmbunătățirea calității investigațiilor medicale. Este vorba despre un Computer Tomograf, echipament de investigații medicale care nu s-a aflat până acum în dotarea proprie a spitalului, și un aparat Roentgen digital cu două posturi, cu care va fi dotată secția de Radiologie a instituției.

Potrivit managerului Arian Marc, în vederea instalării Computerului Tomograf propriu al Spitalului Județean au fost identificate mai multe variante referitoare la spațiul necesar. De asemenea, se are în vedere specializarea, până în luna august când se preconizează punerea în funcțiune, a personalului care va lucra cu noul echipament. Computerul Tomograf va fi achiziționat cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății, respectiv 1.450.000 lei, la care se adaugă cofinanțarea de 5% asigurată de Consiliul Județean.
În ceea ce privește aparatul Roentgen, managerul Adrian Marc afirmă că achiziționarea acestui echipament este posibilă datorită fondurilor alocate de Primăria municipiului Satu Mare, respectiv 800.000 lei. Acest aparat, de ultimă generație și prevăzut cu două posturi, va completa parcul radiologic al secției de specialitate din cadrul spitalului, unde, în prezent, doar două din cele șase aparate pot fi folosite pentru investigații medicale efectuate în siguranță. Cel mai vechi aparat al secției de Radiologie este de o seamă cu spitalul, fiind pus în funcţiune în anul 1973. Din cauza vechimii şi a modelului depăşit, aparatul poate fi folosit doar sporadic şi pentru o gamă foarte restrânsă de utilizări. La polul opus, cel mai nou şi modern aparat – care poate efectua investigaţii performante – a fost instalat în anul 2003. Însă, din cauza unei defecţiuni a tubului Roentgen, a cărei remediere necesită 10.000 euro, aparatul nu mai poate fi folosit de doi ani.

Cele două echipamente moderne vor putea fi folosite cel mai târziu în luna septembrie, deși managerul Adrian Marc dorește ca acestea să fie deja puse în funcțiuni la mijlocul lunii august, când este prevăzută inaugurarea noului sediu al Unității de Primire a Urgențelor, respectiv a sediului secției de Boli Contagioase, modernizat și reabilitat integral.

Un Comentariu la "Computer Tomograf și aparat Roentgen digital pentru Spitalul Județean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.