Oficialităţile oraşului nu s-au prea dat în vânt după festivalul “Fără bariere”


După gongul final al celei de-a V-a ediții a Festivalului de Teatru “Fără bariere”, care a avut loc la Satu Mare în intervalul 19-29 mai, organizatorii au tras linie și au adunat. Concluziile, bucuriile și tristețile generate de acest eveniment au fost prezentate joi, 2 iunie, într-o conferință de presă, de managerul Teatrului de Nord – Stier Peter, respectiv directorii secțiilor română și maghiară, Andrei Mihalache și Keresztes Attila.

Număr dublu de spectatori

Potrivit managerului Stier Peter, cele 30 de spectacole incluse în programul ediției din acest an a festivalului s-au desfășurat în patru locuri, din care două în aer liber. Deși organizarea este tot mai greoaie de la un an la altul, iar prezența extrem de redusă a publicului în seara deschiderii festivalului a fost mai mult decât descurajatoare, pe parcursul celor 11 zile de teatru festivalul sătmărean a adunat peste 7.000 de spectatori, față de 3.500 la ediția de anul trecut. Bugetul alocat în acest an festivalului a fost constituit din banii primiți de la Consiliul Local, respectiv 220.000 lei, și sponsorizări. Stier Peter a anunțat că, deși inițial s-a mizat pe 6.000 euro din partea sponsorilor, în cele din urmă suma acordată de către aceștia a fost dublă. Managerul Teatrului de Nord a precizat că per ansamblu ediția din acest an a festivalului a fost una reușită, inclusiv datorită numărului mare de spectatori care au optat, în mod surprinzător, pentru spectacolele de la sala “Studio”, cât și datorită faptului că mulți spectatori români au asistat și la spectacolele în limba maghiară, iar cei maghiari și la spectacolele în limba română.

Șefii Sătmarului au fost în relache

Referindu-se la ediția festivalului recent încheiată, Andrei Mihalache, șeful secției române a Teatrului de Nord nu și-a ascuns dezamăgirea cu privire la absența de la spectacole a puternicilor zilei, adică tocmai a șefilor și reprezentanților acelor instituțiilor cărora le este subordonat Teatrul de Nord. “Cu foarte mici excepții, și mă refer aici, între alții, la primarul Iuliu Ilyes care și-a cumpărat abonament pentru toate spectacolele din festival, ceilalți nu s-au arătat interesați să vadă măcar cum sunt cheltuiți banii alocați acestui eveniment. Înțeleg că a avut loc concomitent și Festivalul Pălincii, și mă bucur că la sfârșitul lunii mai avem teatru și pălincă în Satu Mare, dar nu înțeleg această lipsă de interes stupidă din partea reprezentanților Consiliilor Local și Județean. Probabil că în 2012, fiind an electoral, n-o să ne mai putem plânge de absența șefilor” – a precizat Andrei Mihalache.

Anul viitor, spectacole și în cartiere

Una peste alta, ediția din acest an a Festivalului de Teatru “Fără Bariere” poate fi considerată un succes, iar pentru organizatori reprezintă stimulentul necesar în vederea conceperii încă de pe acum a strategiei privind organizarea ediției de anul viitor. Deoarece s-a constatat că spectacolele în aer liber au avut parte de un număr mare de spectatori și ținând cont de opiniile formulate de către sătmăreni în mass media locală, privind locurile de desfășurare a reprezentațiilor, în 2012 se are în vedere organizarea a cel puțin două spectacole în două dintre cartierele municipiului, Micro 16, respectiv Micro 17.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.