Stăm prost la capitolul păduri

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare au organizat astăzi, 1 iunie, de la ora 13.00, în Sala de şedinţe a Consiliului Local (CL), o întâlnire cu cetăţenii pentru a afla problemele de mediu cu care se confruntă locuitorii urbei.

În prima parte a întâlnirii reprezentanţii instituţiei au prezentat programul de împădurire a terenurilor degradate din judeţ. Potrivit statisticilor APM, judeţul Satu Mare este sub media pe ţară în ceea ce priveşte suprafeţele împădurite. Astfel, doar 15,6% din suprafaţa judeţului este acoperită cu păduri, de vreme ce media pe ţară este de 26,7%.
Pentru accesarea banilor necesari înfiinţării dar şi întreţinerii suprafeţelor împădurite sunt eligibile: unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de proprietari de terenuri, composesoratele, unităţile de învăţământ şi unităţile de cult. Documentaţia poate fi depusă începând din luna august.

În a doua parte al întâlnirii, Alexandru Cosma, a venit cu câteva sugestii. Potrivit sătmăreanului ar fi necesară o deliminare netă între zonele comerciale, cele de producţie şi cele locuibile din oraş. „Este adevărat că avem şi o zonă industrială însă delimitarea nu este chiar atât de accentuată. De exemplu, ar trebuii găsită o soluţie pentru ca fabrici precum Sarmex, Samus sau Textila Ardeleana să fie mutate în alte zone, dacă tot se vorbeşte de un program de mediu în acest sens, începând din 2013. Pe locul unde se află Kaufland sau Sarmex, s-ar putea amenaja un parc deoarece tot suntem în minus cu suprafeţele verzi. O altă propunere ar fi amenajarea malurilor Someşului în vederea desfăşurării unor activităţi recreative”, a precizat Cosma. Potrivit reprezentanţilor APM însă, procesul de mutare al acestor unităţi de producţie pe alte suprafeţe sau în alte spaţii va fi destul de greu de realizat deoarece este vorba despre terenuri private şi patronii ar înclina mai puţin pentru astfel de soluţii.

2 Comentarii la "Stăm prost la capitolul păduri"

 1. Adrian SM   1 iunie 2011 at 11:11 pm

  S-ar putea amenaja un parc mişto şi în zona Cubicului dar am auzit că primăria vrea să parceleze zona pentru construcţii.Nu ştiu ce siguranţă vor prezenta construcţiile făcute pe un asemenea teren…

  Răspunde
 2. Cosma Alexandru jr.   2 iunie 2011 at 4:10 pm

  Ca sa fim mai exacti:

  Programul ala din 2013 e de la UE si prevede cum sa se compenseze scoaterea fabricilor din centrul oraselor.Deci fabricile din zona Kaufland vor primi alte terenuri iar acolo primaria va putea face un parc mare si frumos.In locul fostei Ardeleana un investitor privat poate face mai multe blocuri si un parculet.

  Agrement poate fi prin barcute,aquascuetere si hidrobiciclete pe Somes.

  Răspunde

Scrie un comentariu