Polițiștii, total defavorizați de noul statut


Adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului privind modificare a statutului polițistului este total defavorabilă purtătorilor de uniformă din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI). Una dintre modificările statului prevede ca ministrul de Interne să poată stabili prin ordin procedura și cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițiștilor. La Satu Mare, polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) au primit cu îngrijorare și nemulțumire modificările adoptate. Comisarul șef Marius Gânţă – preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), susține că noul statut, total defavorabil angajaților MAI, reprezintă exclusiv o victorie a sistemului politic.

Adoptarea proiectului privind modificarea statulului polițistului este o consecință a imixtiunii politicului în politica de organizare și funcționare a MAI, afirmă Marius Gânță. Președintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual susține că la nivelul IJP Satu Mare starea de spirit este una de incertitudine totală, deoarece nici la nivel înalt nu se știe cum va fi făcută reorganizarea anunțată de ministrul Traian Igaș.

“Ca atare, întrucât legea care prevede unele măsuri de încadrare în bugetul alocat la nivel de MAI în 2011 nu a trecut de Camera Deputaților, va urma luarea unor măsuri atât la nivel organizatoric cât în ceea ce privește reducerea indicatorilor, respectiv disponibilizări în rândul polițiștilor. Prin urmare, chiar dacă legea nu a fost adoptată, rămân cifrele și listele de funcții ocupate din statul de funcții, care vor trebui să fie radiate. La nivelul IJP Satu Mare s-a vehiculat inițial disponibilizarea a 26 de polițiști, dar ulterior, făcând raportul între polițiștii care își desfășoară activitatea și numărul de funcții prevăzute pentru noul stat de funcții, vor trebui să plece 21 de oameni” – a declarat Marius Gânță.
În ceea ce privește perioada de reconversie profesională de șase luni prevăzută de noul statut, care ar trebui să fie ulterioară măsurii de disponibilizare, Marius Gânță este sceptic, și afirmă că nu-i crede pe mai marii din conducerea MAI, deoarece este greu de admis că va fi realizată faptic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.