Satu Mare, la a XV-a sărbătoare!

Ziua Orașului Satu Mare, aflată în acest an la cea de-a XV-a ediție, a început oficial sâmbătă, 28 mai, ora 11:00, pe o vreme frumoasă, numai bună pentru un popas în Centrul Nou, unde se desfășoară manifestările. Fără discursuri plictisitoare și fără emfază, primarul Iuliu Ilyes a sosit pe platoul din Piața “25 Octombrie”, unde se aflau deja câțiva reprezentanți oficiali ai PSD, iar niște copilași neimplicați politic, se zbenguiau nevinovați cu șaluri de mătase galbenă la gât, după ce le-au fost oferite întâmplător de niște nenea mari.

Șirul manifestărilor care au loc pe tot parcursul zilei a fost deschis în mod tradițional de majorete și fanfara dirijată de Mircea Câcu. În privința fanfarei comentariile sunt de prisos. În condițiile în care, meritul dirijorului, care a reuși în mod spectaculos să învețe să cânte la instrumente muzicale niște copii și tineri care până atunci habar nu aveau ce înseamnă un portativ sau un instrument de suflat, este de necontestat. În ceea ce le privește pe majorete – venite de la Cubul Elevilor din Carei – cu toate că au existat comentarii și nemulțumiri cu privire la prestația acestora, îndrăznim să spunem că, deși programul fetelor nu a fost spectaculos, este pentru prima dată în ultimii ani când fetele cu pampoane ne-au cucerit din prima datorită prezenței lor grațioase și dezinvolte.

După deschidere, oficialitățile s-au îndreptat înspre amfiteatrul din pasajul “Corneliu Coposu”, unde au loc, până duminică inclusiv, târgul meșterilor populari și expoziția de artă fografică “Imagini sătmărene”, cu fotografii realizate de Mark Reha. Ambele acțiuni sunt de o factură deosebită, fiind între cele mai reușite organizate până acum de Ziua Orașului. Târgul, reunește cel puțin 60 de artiști și meșteri populari din România și Ungaria, iar între aceștia se află deja celebrii Ioan Măric, artistul popular din Bacău care s-a remarcat în întreaga lume în domeniul picturii naive – și Karmen Violeta Roman – dantelăreasa din Brașov, celebră datorită obiectelor și accesoriilor din dantelă de mătase pe care le realizează în tehnica frivolite.

Expoziția lui Mark Reha reunește cel puțin 60 de fotografii care surprind imagini din Satu Mare. Ineditul acestora constă în faptul că toate sunt imagini vechi prelucrate în digital, unele dintre acestea fiind transpuse pe hârtie sau chiar pe pânză.
Prima parte a manifestărilor organizate de Ziua Orașului s-a încheiat cu recepția oferită de municipalitate la restaurantul “Poesis”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.