Partidul Naţional Liberal – 136 ani de istorie

Liberalii sătmăreni au aniversat astăzi, 28 mai, 136 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal (PNL) din România. Programul care a înjghebat concepţiile liberalismului clasic şi al neoliberalismului din România a dus la înfiinţarea PNL la 24 mai 1875.

Evenimentele au început cu o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Satu Mare. “Noi sătmărenii trebuie să fim mândri deoarece la Satu Mare a fost înfiinţată prima organizaţie PNL din Transilvania. Sediul partidului a fost la acea vreme în clădirea în care astăzi funcţionează Biblioteca Judeţenă (BJ)”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef. Despre începuturile liberalismului la Satu Mare au vorbit deputatul PNL, Viorel Buda dar şi acad. dr. Virgil Enătescu.
Tot în cadrul conferinţei de presă, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi a vorbit despre viziunea economică al Uniunii Social-Liberale (USL) care “are în vedere o creştere economică de 4% pe an, timp de patru ani. Ne-am gândit la adoptarea unui buget multianual ceea ce este o premieră pentru România. În ultimii doi ani de zile 740.000 de români şi-au pierdut locurile de muncă. Noi dorim să creăm un milion de locuri de muncă deoarece vrem ca viitorul românilor să fie posibil. Nu promitem creşteri salariale în 6 luni de zile. Vrem să rediscutăm acordul cu FMI. Dar toate acestea presupun ca să avem 51% în Parlament”.

După conferinţa de presă, la ora 10.30 liberalii au depus jerbe de flori la bustul lui I.C. Brătianu din Piaţa Libertăţii şi la placa comemorativă de pe BJ. “Brătianu a fost unul dintre cei mai mari liberali şi nu în ultimul rând un mare om politic care a înţeles că trebuie să lupte şi să muncească pentru binele tuturor”, a spus deputatul Viorel Buda.

Sărbătoarea liberală a continuat apoi, de la ora 12.00 la Centrul Multicultural “Poesis” unde Viorel Câmpean şi Claudiu Porumbăcean au lansat primul volum din seria “Viaţa politică sătmăreană” dedicat istoriei organizaţiilor locale al partidelor politice din Satu Mare, intitulat “PNL Satu Mare. Tradiţie şi contemporaneitate”. Despre carte au vorbit autorii dar şi Virgil Enătescu făcând o trecere în revistă a principalelor momente din istoria liberalismului sătmărean.

Apoi, de la ora 14.00 a avut loc Adunarea generală a organizaţiei municipale a PNL Satu Mare în cadrul căreia Adrian Ştef a dat citire raportului de activitate al organizaţiei municipale pe ultimul an, după care, cei mai activi membri au fost distinşi cu câte o insignă din partea conducerii municipale a partidului. “În anul de când sunt preşedintele organizaţiei municipale a PNL Satu Mare, s-au înscris 575 de noi membri. Mulţumesc şi pe această cale colegilor care m-au ajutat şi sunt alături de mine”, a precizat Adrian Ştef. A urmat apoi un program artistic, pe scenă urcând elevi de la Palatul Copiilor şi Şcoala de Arte Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.