Festivalul Internaţional al Pălincii – Satu Mare


A doua ediție a Festivalului Internațional al Pălincii a început vineri, 27 mai, în Grădina Romei din Satu Mare, iar timp de trei zile cât va dura evenimentul, rerspectiv până duminică, 29 mai, organizatorii mizează pe posibilitatea degustării a peste 100 de sortimente de pălincă.

Deschiderea oficială a ediției din acest an a manifestării a avut loc la ora 15:00. Cei 12 cavaleri ai pălincii – oficialități județene și producători de pălincă – primii investiți cu această titulatură anul trecut, odată cu înființarea la Satu Mare a Ordinului Cavalerilor Pălincii, purtând pe umeri pelerinele special realizate pentru acest eveniment, s-au îndreptat spre locul unde a avut loc tăierea panglicii inaugurale, sarcină ce a revenit conducerii Consiliului Județean – președintele Csehi Arpad, respectiv cei doi vicepreședinți – Mircea Govor și Adrian Ștef. Festivitatea a fost urmată de degustarea primului păhărel cu tărie, după care s-a putut spune că, oficial, trei zile e liber la pălincă în Satu Mare.

Pe lângă pălincă, sătmărenii care își vor face drum în Grădin Romei de vineri până duminică inclusiv, au ocazia să guste și pita tradițională preparată de Mariana Rus din Turț, și mai ales boacele preparate de Ana Moiș din Moișeni, botezată regina boacelor. Iar ca tacâmul să fie complet, timp de trei zile în Grădina Romei va fi și folclor din belșug.

Festivalul Internaţional al Pălincii de la Satu Mare are ca obiectiv general promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, prin creşterea vizibilităţii judeţului Satu Mare pe harta turistică a României şi promovarea produselor tradiţionale româneşti.

Proiectul Festivalul Internațional al Pălincii a fost implementat de Consiliul Județean Satu Mare în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5. Valoarea totală a proiectului, care prevede organizarea Festivalului Pălincii doi ani la rând, este de 943.134,50 lei, din care asistența financiară nerambursabilă, din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 614.167,50 lei, asistența financiară nerambursabilă din bugetul național – 231.216.00 lei, iar contribuția proprie de 97.751,00 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.