Două bilete gratuite la spectacolul “Șase personaje în căutarea unui autor”


Sâmbătă, 28 mai, Festivalul de Teatru “Fără bariere” continuă la Satu Mare cu două spectacole.

Primul spectacol va avea loc de la ora 18:00 în sala “Studio”, și este vorba despre one man show-ul “Decadența lui Don Juan”, după Octavian Paler, regia Andrei Mihalache, susținut de actrița Rora Demeter.
Cum ar vorbi o femeie despre Don Juan? În orice caz, altminteri decât bărbaţii. Poate că tonul ei ar fi chiar foarte polemic la adresa celor care l-au blamat pe Don Juan. Don Juan s-a instalat în istoria dragostei. Şi, în ciuda controverselor pe care le-a generat, e greu să treci peste faptul că, în mitologia modernă, reputaţia sa e egalată numai de Don Quijote şi de Faust. De unde vine farmecul acestei canalii? E o catastrofă pentru convenţiile pe care le calcă în picioare? „E adevărat – ar zice neruşinatul – dar sunt o catastrofă dorită!”. Don Juan pleacă înainte ca dragostea să se uzeze, înainte de a se ajunge la reproşuri, la scandaluri. Femeile care se culcă cu el nu apucă să-o observe defectele. Niciuna n-ar exclama, ca o femeie recent divorţată: „Bine că am scăpat de el, nu mai puteam să-l suport!”. Don Juan lasă în urma lui numai regrete. ( Octavian Paler- “Calomnii mitologice”).

De la ora 19:00, în sala mare a Teatrului de Nord, este prevăzut spectacolul cu piesa “Șase personaje în căutarea unui autor” ( “Hat szereplo szerzot keres”) de Luigi Pirandello, regia Zakarias Zalan, susținut de actorii Trupei “Szigligeti” aTeatrului Maghiar din Oradea.

Teatrul lui Luigi Pirandello izvorăşte dintr-o singură convingere, aceea că viaţa însăşi este o farsă, o ficţiune foarte asemănătoare cu ceea ce se desfăşoară pe scenă. Personajele lui Pirandello îşi cer dreptul la viaţă în faţa unui regizor fictiv pe care îl îndeamnă să le reprezinte drama. Aici apare conflictul dintre cele două părţi: ceea ce sunt personajele în esenţa lor nu poate coincide cu ceea ce devin ele în reprezentare. Piesa „Şase personaje în căutarea unui autor” pune problema dualităţii formate din realitate şi ficţiune precum şi a celei dintre artă şi viaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.