Taxe și impozite neschimbate în 2012


Reuniți în ședință ordinară, consilierii municipali sătmăreni au avut de dezbătut joi, 26 mai, 27 de proiecte de hotărâre, plus Diversele. Discuțiile cele mai aprinse au avut loc pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și oportunitatea continuării obiectivului de investiție privind cel de-al treilea pod peste râul Someș.

Fără majorare

Sătmărenii, persoane fizice și juridice, pot răsufla ușurați: anul viitor taxele și impozitele rămân la nivelul celor din acest an, stabilit, conform procedurilor legale, în 2010.

Proiectul de hotărâre privind majorarea cu 20% a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren, precum şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate in anul 2012 de contribuabilii persoane fizice şi juridice, a fost supus aprobării consilierilor municipali sătmăreni în ședința de joi, 26 mai. În ședințele comisiilor de specialitate, consilierii s-au pronunțat cu privire la inoportunitatea aplicării majorării de 20 de procente propuse de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL), astfel că în ședința de joi s-a votat în vederea menținerii în 2012 a impozitelor și taxelor locale la nivelul celor din acest an. Cu mențiunea că, deși suma care s-ar fi adunat în plus la bugetul local dacă majorarea ar fi fost aprobată s-ar fi cifrat la circa 2,5 milioane lei, plata unor taxe și impozite mai mari de către cetățeni în condițiile actuale de criză nu ar fi reprezentat o variantă optimă.

Fără cel de-al treile pod

Dacă proiectul de hotărâre privind propunerea DITL de majorare cu 20% a taxelor și impozitelor pentru anul 2012 a fost aprobat cu operativitate în favoarea cetățenilor, consilierii s-au încins de-a binelea la dezbaterea proiectului de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și oportunitatea continuării obiectivului de investiție privind cel de-al treilea pod peste râul Someș. La ședință a participat și Dumitru Diaconu, directorul adjunct al Diviziei Poduri din cadrul IPTANA București, firma care a realizat documentația.

Discuțiile iscate pe marginea proiectului de hotărâre s-au învârtit în jurul oportunității continuării investiției – în condițiile în care pentru realizarea efectivă a podului este nevoie oricum de un Studiu de Fezabilitate, necesitatea organizării unei noi licitații – ceea ce ar însemna alți cel puțin doi ani pierduți – deoarece procedurile ar trebui luate de la zero – necesitatea analizării rațional și cu luciditate a modificărilor propuse de Comisia de Urbanism în vederea continuării obiectivului, și explicațiile oferite de reprezentantul IPTANA, privind joaca între costurile inițiale, cele ulterioare – dublate, și cele prezentate ultima dată, cât de cât rezonabile.

În cele din urmă, după ce fiecare și-a exprimat supărările și înverșunările în stil propriu, momentul votului acordat de către consilieri a fost de-a dreptul hilar. Mai întâi, consilierii au aprobat fără probleme modificările propuse de Comisia de Urbanism, după care, proiectul de hotărâre în ansamblu a fost respins, deoarece pentru aprobarea lui era nevoie de votul majorității consilierilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.