Cu Tucci Dino despre italienii din Satu Mare

Birocraţia excesivă, sistemul de impozitare, documentaţia extrem de stufoasă la înfiinţarea unei firme la care se mai adaugă şi lacunele lingvistice sunt doar câteva dintre neajunsurile de care se plâng italienii stabiliţi în judeţul Satu Mare.

“Impozite sunt excesiv de mari. Sumele plătite ca impozit pe clădiri şi terenuri în România sunt de cinci-şase ori mai mari decât în Italia. La noi de exemplu, vorbesc de Italia, impozitul nu depăşeşte 0,3-0,4%. Pe când aici, dacă îmi cumpăr o casă care este a mea după ce am achitat contravaloarea imobilului, în 50 de ani la valoarea taxelor şi impozitelor de aici mai plătesc odată valoarea clădirii dar de această dată statului. Asta e de neconceput. De exemplu, impozitul pe clădiri în Satu Mare este mai mare decât în alte oraşe ale ţării. Nici Oradea şi nici Timişoara nu au impozitele locale la nivelul municipiului Satu Mare. Şi să fim sinceri, unde suntem noi de cele două oraşe şi ca infrastructură şi ca tot”, a declarat preşedintele Asociazione Impresa Italia, Dino Tucci.

În judeţ trăiesc aproximativ 20 de italieni cu drept de şedere permanentă

Potrivit interlocutorului, asociaţia pe care o reprezintă încearcă să vină în sprijinul italienilor stabiliţi în judeţul Satu Mare dar şi al acelora care sunt doar în trecere pe aceste meleaguri şi întâmpină probleme. “Trebuie să recunosc însă că cele mai multe probleme se datorează lacunelor lingvistice. Mulţi dintre italieni nu se descurcă din cauză că nu cunosc limba română. Atunci îi ajutăm noi”, spune Tucci. Deşi nu deţine numărul exact al italienilor cu drept de şedere permanentă în judeţ, Dino Tucci spune că “numărul acestora nu depăşeşte 20. Însă a celor cu drept de şedere temporară este de aproximativ 300”.

Asociaţia se ocupă şi de maşinile şi utilajele furate din Italia

Italienii care deţin afaceri în judeţ sunt angrenaţi în domenii precum: agricultură, prelucrarea lemnului, producţia de canapele, în industria de servicii şi industria uşoară. “Sunt câţiva care deţin afaceri în domeniul agriculturii. De exemplu, la noi în Italia, terenurile valorează de zece ori mai mult decât în România dar impozitul este mult mai mic decât aici”, a precizat Tucci. Asociaţia pe care o conduce este în legătură permanentă cu Consulatul Italiei de la Timişoara. “În urmă cu vreo trei ani am fost numit corespondent consular al Italiei în judeţul Satu Mare. La nivelul ţării există un ambasador, un consul, doi consuli onorifici şi cinci corespondenţi consulari. În afară de neajunsurile curente de care ne lovim mai avem de rezolvat şi multe alte probleme. De exemplu, în cazul furturilor de maşini sau utilaje din Italia noi suntem cei care ne ocupăm de întocmirea documentaţiei pentru ca bunul respectiv să ajungă înapoi în posesia victimei. Astfel, cetăţeanul italian nu are de venit de trei-patru ori în România. Vine odată şi de restul de ocupăm noi”, a declarat Dino Tucci.

Un Comentariu la "Cu Tucci Dino despre italienii din Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.