Fără medicamente gratuite în farmacii!


Farmaciile din Satu Mare nu mai eliberează medicamentele prescrise în regim gratuit, iar cele compensate sunt eliberate cu țârâita.

Situația, care a devenit actuală la mijlocul lunii mai a.c., este determinată de recomandările din adresa emisă de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate ( CJAS) Satu Mare către farmaciile din județ. Directorul adjunct al CJAS Satu Mare, medicul Tudor Solomon, explică: “S-a făcut o analiză a fondurilor alocate farmaciilor în primele cinci luni și s-a ajuns la concluzia că a fost atins plafonul maxim. Ca atare, printr-o adresă emisă farmaciilor, am transmis dispozițiile CNAS, respectiv faptul că este obligatorie eliberarea cu prudență a medicamentelor prescrise în regim gratuit și compensat. Deși noi nu am recomandat sistarea eliberării medicamentelor în regim gratuit și compensat, ci doar eliberarea cu prudență a acestora, farmaciștii s-au speriat probabil și nu au mai onorat deloc astfel de rețete”.

În farmaciile din municipiu, situația stă diferit. Aproape fără excepție, bolnavilor le sunt refuzate rețetele prescrise în regim gratuit, în timp de onorarea rețetelor pentru medicamentele compensate depinde de bunăvoința farmaciștilor. De altfel, după cum ne-a declarat farmacista Maria Ghinea, de la farmacia din pasajul “Corneliu Coposu”, “șefele noastre ne-au spus să eliberăm în continuare, și după data de 1 iunie, medicamentele prescrise în regim compensat, dar rețetele gratuite nu le onorăm”. Situații asemănătoare se regăsesc și în celelalte farmacii, spre disperarea pacienților care sunt nevoiți să-și cumpere medicamentele prescrise în regim gratuit de către medicii de familie.

De altfel, acesta este un alt paradox. Medicilor de familie din Satu Mare nu le-au fost aduse la cunoștință recomandările CJAS. Călin Bumbuluț, președintele Asociației Medicilor de Familie Satu Mare afirmă că aceștia au aflat neoficial că nu mai sunt bani pentru medicamentele gratuite și compensate, ca atare prescriu în continuare rețete, deși, existând adresa emisă de CJAS către farmacii, ar fi trebuit să fie la rândul lor informați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.