Două bilete gratuite la spectacolul “Vin după tine” al trupei HOPPart din Budapesta


Trei spectacole sunt incluse luni, 23 mai, în programul Festivalului de Teatru “Fără bariere”, unul în sala mare a Teatrului de Nord, unul în sala “Studio”, iar cel de-al treilea în scuarul din preajma Turnului Pompierilor.

Primul spectacol, “Eljovok erted” – A Keydet ( “Vin după tine”), va avea loc de la ora 19:00 în sala mare a Teatrului de Nord și este o comedie muzicală ( soap opera) care îi are ca protagoniști pe actorii trupei HOPPart din Budapesta:Tamas Herczeg, Diana Magdolna Kiss, Richard Barabas, Zsolt Mathe, Judit Szatmari, Andras Rusznak, Katalin Szilagyi și Tamas Matko.

Fiecare început este muzical. Vin după tine ca să nu fii singur. Te aşteaptă vesela descurajare. Am închis râsul mecanic, în schimb acumulăm notă muzicală după notă muzicală. Pericol de „c” înalt! Intrarea în sală cu pahar de sticlă este periculoasă. Se crapă. Porţelan exclusiv sau Berci, cel al bogaţilor: asta-i întrebarea. Răspunsul: pisică puturoasă.

Cel de-al doilea spectacol – “Joc fără manual de întrebuințare”, de Roxana Magdalena Pântice, regia Timur Felix Mihancea, va avea loc de la ora 20:30 în sala “Studio” și va fi interpretat de actorii Companiei de Teatru NOT din Târgu Mureș. Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului european „Practică teatrală în regiunea centru şi nord-vest”, organizat de Asociaţia Centrul Multimedia TEATRU 74 din Târgu Mureş și a obținut locul III trei la festivalul organizat în cadrul aceluiaşi proiect.

De la ora 21:30, în scuarul de la Turnul Pompierilor va avea loc cel de-al treilea spectacol. Este vorba despre “Giocondele”, scenariul și regia Brigitte Louveaux, care va fi susținut de actorii Teatrului Municipal “Ariel” din Târgu Mureș.

În textul lui Brigitte Louveaux, construit mai degrabă ca monolog decât ca dialog, Giocondele sunt pluralul unei mecanici, rezultatul privirii la microscop, sub care unicitatea se desface în nenumărate fărâmiţe. În jocul sistematizărilor din gândirea continentală, urmărit zelos de autoare, istoria nu scrie, ci descrie, după cum se vede când în scenă intră Gioconda transformată în capete cubiste. “Mamă, ce ţi-au făcut, mamă?” e replica îndreptăţită a uneia dintre ele. De altfel, spectacolul abundă în referinţe ludice: “Da-da-da. Cine-i dada? Un român, Tristan Tzara”. Privirea asupra conceptelor artistice continuă relaxat, “Dejunul pe iarbă” al lui Manet e adus pe scenă, jucăuş, “în carne şi oase”, în faţa publicului. De la unicat, trecând prin perioada răpirii “Monei Lisa” – spre îngrijorarea tuturor personajelor -, Gioconda, ca model al artei, evoluează la multiplicare şi serialism Pop Art, la revendicările de tip “Fiecare are dreptul la 15 minute de glorie”, consecinţă a “industriei media”, apoi la interacţiunea programatică cu publicul, fotografiat cu polaroidul după un profesionist “Zâmbiţi, vă rog!”. Pentru ca totul să se termine cu scena irezistibilă a rap-ului cu protestul social cântat savuros-flegmatic de Roger Codoi şi cu… o naştere. Gioconda zămisleşte nenumărate alte Gioconde, pe un pliant desfăşurat brusc cu Mone Lise în serie. (Cristina Rusiecki)

UPDATE: Castigatorul este cititorul care a postat cu numele Ivan.

3 Comentarii la "Două bilete gratuite la spectacolul “Vin după tine” al trupei HOPPart din Budapesta"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.