Taxele și impozitele mai mari cu 20% în 2012 – dispută între finanțiști și consilieri


Unul dintre proiectele de hotărâre ce vor fi dezbătute de consilierii municipali sătmăreni în ședința ce va avea loc în 26 mai a.c., se referă la majorarea cu 20% a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren, precum şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate in anul 2012 de contribuabilii persoane fizice şi juridice. În conferința de presă organizată miercuri, 18 mai, primarul Iuliu Ilyes a făcut referire la acest subiect, cu mențiunea că, deși majorarea menționată a fost propusă de Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) Satu Mare, consilierii municipali vor fi cei ce vor decide în cele din urmă. Într-o primă fază, consilierii, împreună cu conducerea DITL au discutat pe marginea acestui subiect în cadrul dezbaterii publice care a avut loc imediat după conferința de presă, decizia finală urmând a fi luată în ședința de săptămâna viitoare.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, propunerea de majorare a fost formulată de conducerea DITL Satu Mare, ca o continuare a majorării cu același procent de care au fost afectate anul trecut doar persoanele juridice. Edilul șef a mai afirmat că, dacă majorarea va fi aprobată, deși suma care s-ar aduna în plus la bugetul local s-ar cifra la circa 2,5 milioane lei, aceasta nici măcar nu ar compensa pierderile sau reducerea veniturilor din acest an, plata unor taxe și impozite mai mari de către cetățeni în condițiile actuale de criză nu ar reprezenta o variantă optimă. Astfel că, probabil că se va renunța definitiv la majorare, sau procentul propus de DITL va fi diminuat.

Imediat după conferința de presă, consilierii municipali și conducerea DITL au participat la o dezbatere publică pe aceeași temă, fără a fi avansate propuneri concrete. Totuși, conducerea DITL și-a menținut cu fermitate punctul de vedere referitor la necesitatea aplicării unei majorări de 20%. Cu mențiunea că, deși aceasta vizează și persoanele juridice, în cazul cărora majorarea a fost aplicată anul trecut, acestea nu vor fi afectate, deoarece în 2012 se va ține cont de nivelul impozitelor și taxelor de anul trecut.

Între altele, proiectul de hotărâre în discuțíe prevede majorarea cu 20% a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren, precum şi a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate in anul 2012 de contribuabilii persoane fizice şi juridice. Proiectul mai prevede ca impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de transport, care sunt creanţe fiscale anuale, se plătesc în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie inclusiv. Pentru neplata la termenele enunţate, contribuabilii datorează majorări de întârziere stabilite potrivit reglementărilor legale în vigoare. Impozitul anual pe clădiri, pe teren, pe mijloacele de transport, datorate aceluiaşi buget local de către contribuabilii persoane fizice sau juridice, de până la 50 de lei inclusiv, fiecare, se plăteşte integral până la primul termen de plată.
În cazul contribuabililor persoane fizice, pentru plata cu anticipaţie până la data de 31 martie 2012 a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport, se acordă bonificaţie în cuantum de 10%. În cazul contribuabililor persoane juridice, pentru plata cu anticipaţie până la aceeaşi dată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport, se acordă bonificaţie în cuantum de 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.