Expoziţie de cactuşi la Muzeul Judeţean Satu Mare

Colecţionarii de cactuşi din Baia Mare, Oradea, Nyiregyháza şi Satu Mare şi-au adus „plantele cu spini” pentru a le expune la Muzeul Judeţean din Satu Mare.

Potrivit unuia dintre membri fondatori a Asociaţiei Colecţionarilor de Cactuşi „Aztekium” din Satu Mare, Alexandru Tar, „expoziţia din Satu Mare reuneşte aproximativ 10-12 colecţionari cu sute de cactuşi. În luna aprilie asociaţia a organizat o expoziţie şi la Baia Mare. Nu aş putea să vă spun câte specii vor fi expuse deoarece colecţionarii continuă şi acum să mai aducă cactuşi”.

Expoziţia este deschisă până pe 30 mai

Cu toate că iniţial deschiderea expoziţiei era programată vineri, 20 mai, de la ora 10.00, Alexandru Tar spune că „ne-am gândit să deschidem astăzi (18 mai) expoziţia. Am discutat şi cu directorul Muzeului Judeţean şi a fost de acord cu propunerea noastră, a celor din asociaţie. Astfel că, cei care doresc să viziteze expoziţia o pot face chiar de astăzi”. Potrivit interlocutorului sătmărenii vor putea admira plantele expuse până pe 30 mai. „Iniţial ne-am gândit ca ultima zi a expoziţiei să fie 30 mai însă această zi cade luni când muzeul este închis. În 29 mai, duminică, orarul instituţiei e până la 12.00. Aşa că am hotărât ca expoziţia să ţină până duminică”, a precizat Alexandru Tar.

Sâmbătă va avea loc un simpozion despre cactuşi

Expoziţia este cu vânzare iar preţul cactuşilor diferă în funcţie de vârsta plantei. Potrivit interlocutorului „preţurile pornesc de la 5 lei şi ajung până nu ştiu unde”.
Sâmbătă, 21 mai, de la ora 11.00, iubitorii de cactuşi sunt aşteptaţi în Sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare unde vor putea asista la o prelegere cât se poate de interesantă. „Unul din colecţionarii din Nyiregyháza a făcut o călătorie prin Mexic iar în cadrul conferinţei îşi va prezenta impresiile de călătorie dar va ţine o prelegere şi despre cactuşii pe care i-a văzut în cursul călătoriei”, a declarat Alexandru Tar. Cei care doresc să treacă pragul Muzeului Judeţean pentru a viziona expoziţia trebuie să ştie că organizatorii nu percep nicio taxă de intrare.

Cei mai mulţi colecţionari sunt la: Oradea, Baia Mare şi Craiova

Asociaţia Crescătorilor de Cactuşi numără doar 67 de membri la nivel de ţară. „Nu putem vorbi de existenţa unor filiale în celelalte judeţe. Sunt grupuri de colecţionari care participă regulat la expoziţiile pe care le organizăm sau la care suntem invitaţi. Grupuri puternice avem la Oradea, Baia Mare şi Craiova. În special participăm la expoziţii în ţară dar şi în Ungaria. Suntem invitaţi la Debrecen şi Nyiregyháza”, a precizat Alexandru Tar. Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre aceste plante dar şi asupra tehnicilor de înmulţire şi creştere pot accesa site-ul Asociaţiei „Aztekium” www.aztekium.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.