Festivalul de Teatru “Fără bariere” începe joi


Gongul de începere a celei de-a V-a ediții a Festivalului de Teatru “Fără bariere”, găzduit de municipiul Satu Mare în intervalul 19-29 mai, va răsuna joi, ora 18:00, în sala de spectacole a Teatrului de Nord.

După deschiderea oficială a evenimentului, pentru prima zi a festivalului sunt prevăzute două spectacole. Este vorba despre “Mizantropul” de Moliere, regia Bocsardi Laszlo, susținut de la ora 18:30 de actorii Teatrului “Tamasi Aaron” din Sfântu Gheorghe. Cel de-al doilea spectacol, one man show-ul “Ultimul lepros” – după Vlad Zografi (cu actorul Vlad Chico), va avea loc de la ora 21:00, în sala “Studio”.

În cadrul primului spectacol, “regizorul mizează pe concentrarea şi pe forţa interpreţilor, a lui Tibor Pálffy, interpretul lui Alceste, îngândurat şi rece, dar şi a lui Mátray László care degajă fermitate şi un anumit mister în rolul prietenului. (…) Acţiunea pivotează în jurul „graţioasei cochete”, având acum înfăţişarea unei dive de Hollywood, din care Kicsid Gizella face un real măr al discordiei intelectuale şi morale. E frumoasă, lunecoasă şi într-un anume fel enigmatică în încercarea de a prelua ostilităţile. Scenele cu Alceste, dar mai ales înfruntarea care determină renunţarea din final a acestuia au consistenţă dramatică şi un desen scenic stilizat. Cei doi interpreţi sunt la încărcătura maximă. Între timp, scenografia lui Bartha József face să se dezvelească în fundal un perete de oglinzi în care ne vedem cu toţii, actori şi spectatori. „Cazul” depăşeşte graniţele alcovului. E public” – afirmă Doina Papp, în revista Teatrul Azi.

În ceea ce privește one man show-ul care va avea loc la sala “Studio”, „vom vedea cât de important este să producem în mintea umană o revoluţie radicală. Criza… este o criză a conştiinţei. O criză… ce nu mai poate, sub nici o formă, accepta vechile norme, vechile modele şi tradiţiile învechite. Şi, ţinând cont de ceea ce a ajuns lumea în prezent, cu toată mizeria, conflictele, brutalitatea distructivă, agresiunea şi toate celelalte… omul este la fel ca întotdeauna. Este încă brutal, violent, agresiv, lacom, competitiv. Şi a construit o societate cu aceleaşi caracteristici.”(J. Krishnamurti)

Un Comentariu la "Festivalul de Teatru “Fără bariere” începe joi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.