14 mai 1970 – când Someşul a înecat Sătmarul

Anii s-au scurs aievea dar sătmărenii şi cei din satele de pe malul Someşului nu au reuşit să-şi şteargă din memorie amintirea prăpădului care s-a năpustit ca o stafie asupra lor … într-o primăvară de acum 41 de ani. Cei care-şi mai amintesc se gândesc cu groază la zilele în care apele le-au prăpădit casele, le-au furat agoniseala de o viaţă şi … în unele cazuri (şi nu puţine) au luat vieţile celor dragi înecându-le în valurile furioase ale Someşului.

“La acea vreme lucram la Unio în Satu Mare. Făceam naveta din satul Potău. Trenurile nu mai circulau aşa că am fost nevoit să rămân în oraş aproape două săptămâni”, îşi aminteşte unul dintre sătmăreni. “Apele nu au trecut de calea ferată de la Medieşu Aurit. Valurile se rostogoleau parcă eram pe malul mării. Nu am văzut până atunci aşa ceva. Deasupra apelor pluteau animale şi lucruri luate de prin case. Soldaţii lucrau zi şi noapte pentru a salva vieţile oamenilor”, îşi aminteşte o femeie din Medieşu Aurit.

De atunci au trecut 41 de ani. Oamenii şi-au refăcut casele, gospodăriile trecând de bine, de rău, peste “Apocalipsa” din 14 mai 1970. Dar amintirile au rămas bântuind mintea şi visele celor care le-au trăit aievea.

Un Comentariu la "14 mai 1970 – când Someşul a înecat Sătmarul"

  1. Pingback: 14 Mai 1970. | Al meu blog…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.