Ziua Internaţională a Asistentului Medical, ediţie de criză


Cu un decalaj de o zi faţă de data oficială, asistenţii medicali din judeţul Satu Mare şi-au sărbătorit vineri, 13 mai, ziua profesiei, printr-o conferinţă austeră organizată în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ. În ciuda eforturilor depuse de organizator – filiala sătmăreană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, participanţii la acţiune au s-au dovedit a fi mult mai lipsiţi de interes faţă de anii trecuţi. Circa 60 de asistente medicale au răspuns prezent la ora 10:00, stabilită pentru începerea conferinţei, altele au tot sosit pe parcurs, în timp ce unele au plecat la scurt timp după începerea conferinţei. Tema conferinţei – “Asistentul medical, garant al calităţii serviciilor de sănătate”, a fost stabilită la nivelul Consiliului Internaţional al Nurselor, iar la Satu Mare au fost prezentate 15 lucrări pe această temă. La deschiderea acţiunii a participat doar managerul Spitalului Judeţean – Adrian Marc, după ce, prinşi de febra pregătirilor, organizatorii au uitat să-l invite pe Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean.

În România, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se află la cea de-a XI-a ediţie. Totodată, la nivel naţional, peste 120.000 de persoane au această profesie, din care 2.200 sunt înregistrate la filiala sătmăreană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali. Potrivit celor declarate de Daniela Costea, preşedinta filialei, activitatea asistenţilor medicali este marcată în prezent de condiţiile de muncă şi de salarizare, care nu sunt la nivelul celor din Uniunea Europeană, aşa cum prevede directiva 36, care reglementează profesia de asistent medical. În aceste condiţii, deşi asistentul medical nu mai are motivaţii de ordin personal, profesional şi financiar, îşi exercită totuşi profesia. “Asistenţa medicală presupune în general o activitate delicată, deoarece implică atât munca în echipă, cât mai ales grija şi respectul faţă de pacienţi şi aparţinătorii acestora, ale căror nemulţumiri frecvent exprimate, sunt justificate. Este normal ca pacienţii şi aparţinătorii acestora să aibă pretenţii, deoarece plătesc asigurări de sănătate. De aceea, noi ne străduim să facem tot ce putem şi ţine de noi pentru a fi bine. Însă, indiferent ce face asistentul medical din punct de vedere profesional, adică dobândirea de competenţe, specializări, obţinerea gradului principal, nu există stimulente financiare pe măsură, singura satisfacţie fiind mulţumirea care poate fi citită în ochii pacienţilor” – ne-a declarat Daniela Costea.

Din motivele invocate de preşedinta filialei sătmărene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, în ultimii doi ani, la nivelul judeţului Satu Mare au renunţat la activitatea desfăşurată în această profesie aproximativ 50 de persoane. Acestea au ales să plece la muncă în străinătate, cele mai multe în ţări precum Belgia şi Anglia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.