Disponibilizări în Poliţia sătmăreană


Şedinţa Comisiei de Dialog Social organizată joi, 12 mai, de Instituţia Prefectului Satu Mare a reflectat, pe de o parte, nemulţumirile sindicaliştilor cu privire la consecinţele aplicării noului Cod al Muncii şi a legilor asumate şi declarate constituţionale, iar pe de altă parte a tras un semnal de alarmă asupra perspectivei privind disponibilizările din rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, dacă proiectul de lege elaborat în acest scop va trece săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. La aşa zisă masă a dialogului social au stat liderii sindicali Vasile Dârle – Cartel Alfa, Ioan Secan – CSDR, Adrian Oros – Meridian şi Marius Gânţă – preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), respectiv prefectul Radu Giurcă şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Mircea Govor.

Boc şi Băsescu i-au distrus pe cei ce apără drepturile angajaţilor

În expunerile prezentate, reprezentanţii Cartel Alfa au atras atenţia că anumite prevederi din legea dialogului social sunt contrare unor principii consacrate în normele internaţionale. Vasile Dârle şi Sorin Faur au menţionat, între altele, limitarea posibilităţii de asociere sindicală a lucrătorilor ce exercită aceeaşi profesie, dar îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi, limitarea activităţii liderilor sindicali care nu sunt scoşi din producţie, eliminarea contractelor colective de muncă la nivel naţional şi a celor la nivel de ramură şi crearea unor dificultăţi de a negocia în structuri artificiale impuse de legiutor prin înfiinţarea sectoarelor de activitate, obstrucţionarea sindicatelor de bază de a mai participa la negocierea contractului colectiv de muncă în dauna reprezentanţilor salariaţilor nesindicalizaţi, etc. Ca o concluzie a celor menţionate, Sorin Faur a afirmat: “Boc şi Băsescu au reuşi să distrugă tot ce se putea distruge în privinţa celor ce apărau până acum drepturile angajaţilor”.

Poliţiştii sătmăreni fără pile, speriaţi de disponibilizări

Dacă proiectul de lege privind disponibilitzarea personalului din structurile MAI va trece de Camera Deputaţilor, 26 de cadre din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare vor fi puse pe liber. În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, preşedintele Biroului Teritorial al SNPPC, Marius Gânţă, a atras atenţia asupra faptului că, în contextul disponibilizărilor preconizate la nivel naţional, se va ajunge în curând ca populaţia să nu mai aibă cum să apeleze la poliţişti deoarece aceştia vor fi foarte puţini ca număr. “Ceea ce se spune acum despre poliţişti – că atunci când îi cauţi nu-i găseşti, iar când n-ai nevoie de ei sunt prezenţi – va deveni istorie”, a afirmat preşedintele SNPPC. Marius Gânţă a precizat că încă de anul trecut există o stare de nelinişte şi nesiguranţă în rândul poliţiştilor sătmăreni, şi nu numai, referitoare la perspective. Acum situaţia s-a acutizat, deaorece, pe lângă obligativitatea radierii a peste 100 de funcţii vacante, va deveni obligatorie şi radierea a 26 de funcţii din rândul celor ocupate. Cei 26 de poliţişti vor fi puşi pe liber în baza punctajelor obţinute în urma evaluărilor, iar criteriile de care se va ţine cont se referă la apropierea de vârsta pensionării, respectiv vechimea mică în muncă în cadrul Poliţiei, activitatea desfăşurată şi experienţa profesională, precum şi activitatea din ultimii trei ani. Pe de altă parte, Marius Gânţă nu a ezitat să facă referire la faptul că neliniştea şi nesiguranţa cu privire la viitor nu sunt manifestate de poliţiştii cu pile, cărora nu le vor fi găsite niciodată hibe în conduită şi activitatea desfăşurată. La finalul intervenţiei sale, Marius Gânţa a afirmat că ar fi bine ca aspectele semnalate să reprezinte un motiv de reflecţie din partea guvernanţilor cu privire la viitorul Poliţiei, în contextul siguranţei populaţiei.

Un Comentariu la "Disponibilizări în Poliţia sătmăreană"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.