Echipamente anti-apnee de la “Rotary” pentru secţiile Nou Născuţi şi Pediatrie


Secţiile Nou Născuţi şi Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare au fost dotate cu câte trei, respectiv două echipamente anti-apnee. Medicul primar obstretică-ginecologie Bogdan Fărcaş a precizat luni, 2 mai a.c., cu prilejul unei conferinţe de presă, că este vorba despre o donaţie făcută celor două secţii de Clubul “Rotary” Satu Mare, a cărui funcţie de preşedinte o deţine pe parcursul acestui an.

Echipamentele anti-apnee sunt formate dintr-o saltea cu senzori pe care sunt asezaţi nou-născuţii, prin intermediul cărora este monitorizată respiraţia acestora. În cazul în care bebeluşii nu respiră timp de 20 de secunde, senzorii respectivi emit un semnal de alarmă, iar personalul medical specializat poate interveni de urgenţă pentru salvarea vieţii acestora. Medicul Bogdan Fărcaş a precizat că donaţia a fost făcută în cadrul unui proiect sponsorizat la nivel districtual, prin colaborarea unor cluburi din SUA, Germania, Ungaria, Turcia şi a clubului din Satu Mare, cu menţiunea că în general, astfel de aparate sunt utilizate pentru copii născuţi prematur şi sunt bine-venite, mai ales că secţiile Nou Născuţi şi Pediatrie nu aveau în dotare asemenea instrumente.

La nivel naţional, în baza proiectului menţionat, au fost oferite ca donaţie 420 asemenea echipamente, din care cinci au revenit Spitalului Judeţean Satu Mare. Costul unui astfel de echipament este de 70 dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.