A intrat în vigoare Noul Cod al Muncii

Începând de ieri, 1 mai, munca la negru se pedepseşte cu închisoarea de la 1 an la 3 ani sau cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei. De rigorile legii nu scapă nici angajaţii care au acceptat să lucreze fără forme legale.

Anunţul a fost făcut astăzi, 2 mai, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare. Potrivit noului Cod al Muncii nu numai patronii ci şi angajaţii sunt buni de plată dacă consimt să muncească la negru. Şi sancţiunile nu sunt tocmai de neglijat dacă ne gândim că angajatul depistat fără forme legale va fi sancţionat cu amendă între 500 şi 1.000 de lei. Potrivit evidenţelor ITM Satu Mare în judeţ sunt 8.000 de firme active cu aproximativ 70.000 de angajaţi. “Cum vom face faţă? Greu de tot. Noi avem 53 de angajaţi la nivelul instituţiei. În iunie instituţia va fi reorganizată în sensul că o parte din personalul de la serviciul de evidenţe va fi trecut la serviciul de control”, a precizat Cristian Sasu.

Măsuri drastice pentru încălcarea legii

Despre noile măsuri care au intrat de ieri în vigoare a vorbit şi directorul ITM Satu Mare, Cristian Sasu. Acesta atrage atenţia patronilor din judeţ “că cu toate că nu este vorba despre o vânătoare de vrăjitoare vom sancţiona drastic orice abatere de la litera legii. Noul Cod al Muncii este destul de flexibil ca să permită patronilor şi angajaţilor să aleagă cea mai bună modalitate de contract. Astfel că, cei care vor fi depistaţi că lucrează la negru sau patronii care vor fi găsiţi că au angajat persoane fără forme legale vor fi drastic sancţionaţi”, a precizat interlocutorul. Dacă până la cinci persoane angajate la negru patronul mai poate scăpa cu o amendă penală, nu acelaşi lucru se întâmplă dacă are mai mult de şase angajaţi “cu probleme”. “În asemenrea cazuri patronul poate ajunge chiar după gratii”, spune Sasu.

Controale cu echipe mixte

Sancţiunile s-au înăsprit şi în ceea ce priveşte neacordarea drepturilor salariale prevăzute în contract sau acordarea unor sume mai mici. De asemenea, dacă nu se respectă dreptul la odihnă al angajaţilor patronul este bun de plată. “Dacă patronul refuză controlul inspectorilor pe raza unităţii este pasibil de închisoare între 6 luni şi 1 an”, a mai ţinut să precizeze Cristian Sasu. Potrivit acestuia echipele de control vor fi mixte. “Săptămâna trecută vineri la nivelul Ministerului Muncii şi în prezenţa premierului Emil Boc a fost semnat un protocol între Garda Financiară, Inspecţia Muncii, Jandarmerie şi Poliţie. Aşa că la controalele pe care le facem de astăzi, 2 mai, echipele vor fi mixte”, a precizat şeful ITM Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.