Apă şi canalizare mai scumpe cu 30% din iulie


Începând cu luna iulie a.c., tarifele achitate de populaţie pentru apă şi canalizare vor fi majorate cu 30 de procente. Potrivit celor declarate de Ioan Leitner, directorul SC Apaserv SA, măsura majorării tarifelor a fost impusă de Ministerul Mediului şi Comisia Europeană care au avizat strategia de tarifare prevăzută în noul proiect de finanţare europeană în sumă de 102 milioane euro derulat de operatorul oficial de apă şi canalizare din judeţul Satu Mare. Proiectul prevede reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare din oraşele judeţului Satu Mare, respectiv a staţiilor de epurare din Carei, Negreşti Oaş, Tăşnad şi Ardud. Deoarece în municipiul Satu Mare astfel de lucrări au fost realizate prin intermediul proiectului ISPA recent încheiat, în cadrul noului proiect sunt prevăzute doar reabilitarea a 16 km reţele de apă şi a 6 km reţele de canalizare.

Iniţial, termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit pentru anul 2012, dar ulterior strategia de tarifare a fost prelungită de Ministerul Mediului şi Comisia Europeană până în 2014. În aceste condiţii a fost impusă şi majorarea anuală a tarifelor aplicate populaţiei, iar prima măsură, care va fi luată începând cu 1 iulie a.c., va rămâne valabilă până anul viitor în luna iulie.

Directorul Ioan Leitner afirmă că preţul actual al apei – 2,21 lei/mc – va fi majorat de la 1 iulie la 2,81lei/mc, iar cel pentru canalizare de la 1,23 lei/mc la 1,67lei/mc, majorările incluzând atât prevederile planului privind strategia de tarifare, cât şi indicele inflaţiei. În total, majorarea ce va fi aplicată pentru apă şi canalizare va fi de 30%.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de creştere a tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare se află inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Satu Mare care va avea loc joi, 28 aprilie, ora 14:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.