Obiceiuri de Paşte – fuga cu coşurile, în Turţ


Deşi supermarketurile nu au mai fost luate cu asalt ca înainte de criza economică, sătmărenii s-au pregătit de Paşte cu preparatele tradiţionale. De pe mesele oamenilor nu vor lipsi mielul, sau după caz puiul umplute, şunca fiartă, pasca, ouăle roşii şi hreanul. Cozonacii şi prăjiturile vor completa masa de Paşte. Respectând tradiţia, a doua zi de Paşte, bărbaţii vor merge la stropit, deşi numărul celor care fac acest lucru este tot mai mic de la un an la altul şi reprezintă mai degrabă o bucurie pentru cei mici care primesc ouă roşii şi bani. Cu toate că se spune că în mediul rural se păstrează încă nealterate tradiţiile şi obiceiurile de Paşte, unele dintre acestea au rămas doar în amintirea celor le-au respectat aşa cum se cuvine.

Fuga cu coşurile de Paşte, este unul dintre obiceiurile care, până să n-apuce oamenii să muncească în străinătate, era respectat cu sfinţenie în comuna Turţ. Duminica dimineaţa, în prima de Paşte, când mergeau la slujba de la biserică, sătenii duceau cu ei coşurile pline cu bunătăţile tradiţionale: şuncă, miel, ouă roşii şi cozonaci. La sfârşitul slujbei religioase, după ce preotul sfinţea bucatele, începea distracţia. Fiecare bărbat încearcă să ajungă primul la coşul cu bunătăţi al familiei, iar apoi o lua la fugă spre casă. În prezent, chiar dacă sătenii îşi amintesc de acest ritual, obiceiul şi-a pierdut din consecvenţa cu care era respectat. Mariana Rus din Turţ spune că estomparea obiceiului este determinată de faptul că acuma tot mai puţini sunt cei ce ţin postul Paştelui – abţinerea de la alimentele de dulce fiind, de altfel, motivaţia ce-i determina să ajungă cât mai repede acasă pentru a gusta din bucate. Iar pe de altă parte, fuga cu coşurile de Paşte este împiedicată acuma şi de numărul mare al maşinilor care de care mai scumpe şi mai arătoase, cu care turţenii vin la biserică.

Însă, dincolo de tradiţiile care au fost învinse de obiceiurile moderne, în zilele de sărbătoare, turţenii – şi oşenii în general – nu renunţă la costumele populare, chiar dacă acestea nu se asortează prea bine cu maşinile fiţoase, cum le spune turţeanca. “Însă, chiar şi aşa, deoarece costumele populare oşeneşti sunt voluminoase, se înghesuie fetele şi feciorii cum pot cu ele în maşinile lor de fiţe, dar vin la biserică îmbrăcaţi în straiele tradiţionale. Datorita păstrării acestui obicei, la noi, de sărbători e tare frumos” – ne-a spus mândră Mariana Rus.

Un Comentariu la "Obiceiuri de Paşte – fuga cu coşurile, în Turţ"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.