Opt schelete scoase la lumina zilei

Arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare au descoperit până în prezent opt schelete în cimitirul medieval de lângă Biserica cu Lanţuri de pe strada Mihai Viteazul. Osemintele au fost dezgropate prin casetarea şanţului săpat pentru canalizare de către muncitori.

„Este vorba despre schelete care chiar dacă nu sunt integre au oasele aşezate în ordine anatomică. Până acum am dezgropat, fotografiat şi desenat opt schelete. În rest am găsit oase disparate şi morminte deranjate probabil de lucrările anterioare desfăşurate în această zonă. Chiar şi în mormintele în care am găsit schelete cât de cât integre mai erau şi oase care nu aparţineau defunctului respectiv”, explică coordonatorul lucrărilor de pe şantierul arheologic, Diana Iegar.

Nu s-au găsit urme de ziduri

Potrivit arheologilor însă nu s-au găsit urme de ziduri sau resturi de îmbrăcăminte care ar fi putut înlesni datarea cronologică a osemintelor. Singurele obiecte scoase la lumina zilei pe lângă oase au fost câteva cuie care probabil provin din sicriele celor îngropaţi în acel loc sunt de părere arheologii. „Probabil că morminte mai sunt şi în celelalte zone dar nu putem săpa decât de-a lungul şanţului făcut de către muncitori. Aşa spune legea”, explică unul dintre arheologi. Până astăzi, 21 aprilie, arheologii au descoperit osemintele a 11 defuncţi dintre care opt sunt într-o stare mai bună de conservare. “Probabil că este vorba despre un cimitir mixt mai ales că biserica a devenit reformată doar de la mijlocul veacului al XVI-lea. Înainte era catolică”, spun arheologii. Lucrările vor fi sistate de sărbători dar vor fi reluate săptămâna viitoare marţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.