Maestrul Dan Perjovschi în vizită la Satu Mare

Graficianul de renume internaţional, Dan Perjovschi, s-a aflat astăzi, 15 aprilie la Satu Mare cu ocazia vernisării unei expoziţii de artă contemporană. Alături de artist au mai expus şi câteva nume celebre din arta plastică sătmăreană, românească, artişti din Ungaria dar şi un plastician din Germania.

A colindat lumea-n lung şi-n lat. A participat la o serie de expoziţii care au constituit alte şi alte trepte în devenirea sa ca artist. A expus la marile muzee ale lumii . Şi-a “lăsat amprenta” pe spaţiile publice dintr-o serie de oraşe de pe toate meridianele lumii. “Arta e un lucru extrem de ciudat. Ce rămâne din lucrările unui artist? Nu mare lucru. Arta e efemeră. Ceea ce astăzi are valoare, mâinele nu mai contează. Ceea ce nu a avut valoare mai ieri, astăzi cucereşte totul”, spune Perjovschi.

Expoziţie colectivă de artă contemporană

Înainte de vernisajul programat de la ora 19.00 la secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, Dan Perjovschi a susţinut şi o conferinţă publică. Evenimentul a avut loc în sala de concerte a Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare unul dintre instituţiile partenere a celei de-a doua bienale a expoziţiei de artă contemporană din Satu Mare. Condiţia artistului într-o lume devorată de bani. Importanţa artei în condiţiile în care sunt promovate în genere, nonvalorile. Ce este arta? Ce rămâne din artă peste decenii? Sunt doar câteva din întrebările la care Dan Perjovschi a încercat să răspundă.

A urmat apoi vernisajul expoziţiei de la Muzeul de Artă. Lucrări neconvenţionale ieşite din tiparele a ceea ce credem noi a fi artă au umplut sălile de expoziţie. Lucrări create pe cele mai neconvenţionale suprafeţe. Obiecte uzuale folosite pe postura de obiecte de artă ce în acelaşi timp vin să comunice cu vizitatorul, cu consumatorul fenomenului de curent artistic, lucrări efemere prin construcţia lor vin să schimbe radical centrul de greutate al gândirii noastre despre lume, despre natura care ne înconjoară şi despre evenimentele care se întâmplă lângă noi. Pe lângă creaţiile lui Dan Perjovschi expoziţia colectivă mai cuprinde lucrări de Luciana Tămaş, Durucsó Zsolt, Tiberiu Fekete, Adrian Golban, Király Gabriela, Láng Eszter, Miklós Onucsan, Moldovai Katalin, Valer Sasu, Liviu Scripor şi Lola Scripor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.