Satu Mare Plus – Cartierul Micro 16


Micro 16 este primul cartier din Satu Mare pe care îl vom prezenta cititorilor, cu precizări sumare despre istoricul acestuia, precum şi referitoare la ceea ce s-a realizat aici şi mai ales ce se doreşte a se realiza în continuare. Cititorii, în special cei domiciliaţi în acest cartier, sunt aşteptaţi să-şi exprime opiniile cu privire la ceea ce consideră că ar fi oportun să se îmbunătăţească pentru a le asigura condiţii optime şi civilizate de trai.

Istoric

Micro 16 este cel mai mare cartier din municipiul Satu Mare, având cea mai mare densitate a populaţiei. Cartierul este situat în partea vestică a municipiului Satu Mare, pe malul stâng al râului Someş. Cartierul este delimitat la Est de bulevardul Lalelei (rampa de acces la podul Golescu), la Nord de digul de apărare (mal stâng) al râului Someş, la Vest de str. Gellért Sándor, iar la Sud de drumul Careiului (traseu suprapus cu DN19).

Cartierul a fost construit între anii 1971 – 1985, în mai multe etape: în anul 1971 a fost începută etapa I, reprezentând partea dintre bulevardul Lalelei (rampa pod Golescu) şi actuala alee Universului; în anul 1978 au fost începute lucrările la etapa II, reprezentând partea dintre aleea Universului şi strada Brânduşa; în anul 1981 a continuat etapa II, reprezentând zona dintre străzile Brânduşa şi Gellért Sándor; în anul 1988 a fost întocmită o documentaţie privind asigurarea capacităţilor de parcare în ansamblurile de locuinţe existente, prin care a crescut numărul locurilor de parcare amenajate în prealabil, respectiv străzile existente s-au transformat în străzi cu o bandă de circulaţie, a doua bandă fiind propusă pentru parcări longitudinale. În toată această perioadă, cu excepţia schimbării destinaţiei la unele clădiri, nu au fost realizate lucrări de întreţinere – reparaţii la infrastructura rutieră, ci doar reparaţii intervenite la reţelele subterane şi supraterane care s-au defectat. Totodată, în această perioadă, în special după 1990, au fost construite, cu sau fără autorizaţie, o serie de garaje, improvizaţii din diferite materiale (în special metal) în detrimentul spaţiilor verzi şi a terenurilor de joacă pentru copii, prevăzute în conformitate cu proiectul iniţial.

Probleme semnalate de Primărie

În Micro 16, starea carosabilului este deosebit de precară, majoritatea reţelei stradale preluând cu dificultate suprasolicitările determinate de creşterea explozivă a traficului şi a sarcinilor pe osie. Degradarea tramei stradale s-a accentuat prin lucrările de schimbare a reţelei de canalizare din programul ISPA, după care, în anii 2008 şi 2009 s-a efectuat şi schimbarea reţelei de gaz. Acestea, împreună cu multele intervenţii făcute până în prezent, dau un aspect inestetic zonelor afectate, care au straturile de mixtură asfaltică îmbătrânite. O problemă deosebită o reprezintă şi lipsa unor spaţii de parcare amenajate corespunzător pentru un număr tot mai mare de autoturisme ale cetăţenilor, acestea ocupând zonele verzi degradate, alei pietonale, multe terenuri disponibile fiind ocupate de garaje improvizate, construite ilegal.

Ce s-a realizat şi ce se doreşte

În anul 2007 au început lucrările de reabilitare a reţelelor de canalizare în cadrul programului ISPA, acestea fiind terminate în anul 2008, majoritatea străzilor şi parcărilor fiind afectate de lucrările de schimbare a reţelelor de canalizare. Un an mai târziu, în luna iunie a început executarea lucrărilor de modernizare a străzii Gellért Sándor (stradă din pământ) cu toate reţelele tehnico-edilitare, finalizate în anul 2009. Tot în anul 2009 s-a lucrat şi s-a finalizat schimbarea integrală a reţelelor de gaze naturale în întreg cartierul, lucrări care, ca şi în cazul canalizărilor, au afectat multe străzi, trotuare şi parcări. În anul 2010 a început reabilitarea străzilor din Micro 16, lucrări care vor continua. Totodată, au fost demolate garajele construite ilegal, în locul acestora fiind realizate trei parcări – din care una – situată între bulevardele Sănătăţii şi Muncii – urmează a fi finalizată după ce va fi soluţionat conflictul deschis împotriva Primăriei de către câţiva cetăţeni care refuză să renunţe la aceste construcţii. Celelalte două parcări au fost amenajate între străzile Rozmarin şi Brânduşa în spatele magazinului Unicarm, respectiv între străzile Crizantemei, Rozmarin şi Zenit şi bulevardul Sănătăţii. În continuare, se doreşte reabilitarea locului de joacă existent în parcul Brânduşa, urmând a fi realizate şi alte două locuri de joacă noi.

Amenajări de agrement pe digul Someşului

Pe lângă continuarea lucrărilor de reabilitare a străzilor şi amenajarea de noi parcări şi locuri de joacă, unul dintre obiectivele atractive avut în vedere de conducerea Primăriei constă în amenajarea digului Someşului, paralel cu cartierul, în scopul creerii unui spaţiu de agrement civilizat pentru cetăţeni. Se ştie că vara, foarte mulţi dintre sătmărenii domiciliaţi în Micro 16, ies la sfârşit de săptămână pe digul Someşului, la plajă, la un fotbal, ori la un grătar cu familia. Pentru ca sătmărenii domiciliaţi în acest cartier să beneficieze de condiţii cât mai bune de petrecere a timpului liber, în cel mai scurt timp se doreşte iniţierea unor lucrări de amenajare a digului, astfel ca încă de la începutul verii cetăţenii să poată beneficia deja de acestea. Astfel, înainte de toate va fi iniţiată o acţiune de stârpire a căpuşelor, în acest sens fiind deja prevăzute sume în bugetului municipiului din acest an. Totodată, se doreşte amenajarea unor mini terenuri de fotbal, precum şi a unor spaţii speciale unde, în condiţii civilizate şi adecvate, vor putea fi făcute grătare sau alte gustări specifice la iarbă verde. De asemenea, este prevăzută amplasarea de coşuri pentru depozitarea resturilor rezultate în urma picnicurilor, şi se are în vedere inclusiv amplasarea unor tonete pentru băuturi răcoritoare.

Sătmărenii sunt aşteptaţi să facă propuneri

Alte propuneri, atât referitoare la ceea ce se consideră necesar a mai fi realizat în micro 16, cât şi la amenajările prevăzute pe digul someşului, sunt aşteptate din partea cetăţenilor care domiciliază în acest cartier. Conducerea primăriei, receptivă la iniţiativa ziarului nostru, ne-a promis că va ţine cont de ele!

23 Comentarii la "Satu Mare Plus – Cartierul Micro 16"

 1. ioana   11 aprilie 2011 at 3:53 pm

  in problema cu parcarile tot mai neincapatoare consider ca ar fi benefic un parteneriat public-privat in care sa se construiasca parcari supraterane, economisindu-se mai mult spatiu

  ps: in cluj a mers de ce nu ar merge si la noi

  Răspunde
 2. Ivan   11 aprilie 2011 at 3:14 pm

  Si cum vor fi amenajate acele locuri de pe dig? Vor fi cu plata? Cu abonament? Sau cine se scoala de dimineata ia locul?

  Răspunde
 3. bubu   11 aprilie 2011 at 5:42 pm

  in micro 16 ar trebui luate masuri ca acolo unde au fost facute parcari sa nu li se permita celor care au masini sa le parcheze pe strada. este penibil ca exista deja parcari amenajate iar unii smecheri isi lasa masina tot pe strada de parca le-ar greu sa o duca in spatele blocului in parcare. ar trebui amenati acesti oameni ca si asa strazile sint foarte inguste in micro 16.

  Răspunde
 4. alexus   11 aprilie 2011 at 10:47 pm

  ar fi frumos amenajat ceva pe langa dig pentru ca nu toata lumea isi permite sa se duca pe nu stiu unde la strand, si asa am fi si aproape de casa

  Răspunde
 5. Norbi   11 aprilie 2011 at 11:09 pm

  Buna,cam de 2 luni in spatele blocurilor de pe alea jiului(si nu numai)niste indivizi au ridicat placile de beton de la vechea incalzire adica unde se duceau tevile de la incalzire de pe vremuri,si le-au lasa asa ca si in hirosima arata acuma. miroase doamne!uarat si copii,unde joaca? si nimeni nu-l baga de seama. dece? Poate toata lumea sse intreba dece? Asta e,dece nu au pus la loc domnii care au desgropat tevile nu stiu. Poate cineva ne poate ajuta. Poate politia ecologica sau stiu eu cine se ocupa cu lucruri de genu. Mersi pa

  Răspunde
 6. cornelica   12 aprilie 2011 at 5:41 pm

  Domnilor, acuma in micro 16 se repara asfaltul pe mai multe strazi si muncitorii fac la fel ca pe celelalte strazi reparate. Bordurile sunt foarte inalte si nu sunt lasate spatii de coborare de pe trotuar pe carosabil asa ca trebuie sa mergem pana la capatul trotuarului daca suntem cu carucioarele cu copii.

  Răspunde
 7. ioan   12 aprilie 2011 at 5:28 pm

  Familia mea locuieste pe strada fagarasului in apropierea digului. De foarte multe ori iesim vara impreuna cu vecinii pe dig sa prajim o slanina sau mititei si sa facem un fotbal iar femeile stau la plaja. Ar fi foarte bine daca s-ar pune niste ciuperci din alea sub care sa fie amenajate gratare in cadru organizat cred ca nimeni n-o sa se certe pe ele, ca deja aproape ne cunoastem intre noi cei care mergem acolo. Cu cat o sa fie mai multe cu atat o sa fie mai bine. ati scris ca o sa fie facute si terenuri de fotbal mai mici si asta e foarte bine dar sa nu uitati sa puneti si cosuri pentru gunoi si sa fie invatati oamenii sa le foloseasca.

  Răspunde
 8. mesaros   13 aprilie 2011 at 10:06 am

  Doamna Cornelica, nu stiu unde locuiti dvs. in micro 16, dar eu am vazut pe unele strazi unde se lucreaza ca la iesirile din blocuri bordurile sunt asezate ca sa poata cobori si carucioarele. Macar acuma se face asa ceva pentru ca pe stra Fagarasului nu exista astfel de iesiri si trotuarele sunt foarte lungi. Conducerea Primariei ar trebui sa le spuna celor care fac lucrarile sa fie atenti la asta. Despre amenajarea digului e foarte bine ca se va face asa ceva dar intai ar trebui sa se scape de capuse ca multi oameni au avut probleme.

  Răspunde
 9. dodo   13 aprilie 2011 at 9:04 pm

  cosurile de gunoi sunt destul de putine, ar trebui puse din stalp in stalp

  asa mi se pare normal intr-un judet civilizat

  Răspunde
 10. bubu   15 aprilie 2011 at 10:22 pm

  domnilor, am o rugaminte. intrebati-l pe primar daca stie ca in parcarea din micro 16 inca neterminata intre bulevardele sanatatii si muncii, niste destepti se lauda ca sunt gata sa puna niste chioscuri cu bauturi si tot felul de porcarii. daca li se va permite asa ceva sintem gata sa mergem la primarie! acolo trebuie eventual un loc de joaca nu chioscuri cu bauturi.

  Răspunde
 11. camelia   16 aprilie 2011 at 10:34 am

  Daca veniti cand ploua in Micro 16, in parcarea de pe strada Brandusa, sa nu uitati sa va luati barca pneumatica sau macar un colac de inot. Nici nu poti sa traversezi parcarea aceea cand ploua din cauza apei. Poate acuma ca se lucreaza in cartier ar trebui facut ceva si acolo.

  Răspunde
 12. balasz   16 aprilie 2011 at 2:06 pm

  am auzit si noi cei de pe sanatati ca se vrea sa construiasca ceva bar in parcare. numai asta mai trebuie bar acolo ca nu sunt destule carciume aici nu?

  Răspunde
 13. dascalu andrei   16 aprilie 2011 at 4:21 pm

  Excelenta ideea cu amenajarea digului. Ar trebui sa ne spuneti mai multe amanunte despre asta si cand o sa avem parte de aceste amenajari pentru agrement. Inainte ar trebui sa se omoare capusele de pe dig si sa nu se lase oile la pascut.

  Răspunde
 14. sabau   19 aprilie 2011 at 4:46 pm

  Domnilor! Locuiesc pe strada Crizantemei din micro 16 si m-am saturat! De doua zile suntetm lasati ore intregi fara apa dupa ce firma care repara strazile a spart o conducta. Ieri au spart conducta, au venit cei de la Apaserv si au reparat, azi dimineata au venit sa niveleze sapatura iar dupa cde au plecat, la nici 10 min apa a tisnit din nou ca din arteziana. Cei de la drumuri au inceput sa lucreze iar acum din nou nu avem apa pentru ca Apaservul se tot caciie si nu repara. Se apropie Pastele, femeile au acuma nevoie de apa mai multa, nici macar sa bem nu avem.

  Răspunde
 15. Sebi   20 aprilie 2011 at 10:41 pm

  Eu as prefera sa se termine cu garajele astea nenorocite indiferent daca sunt facute bine sau nu. Este dreptul meu de cetatean sa ma folosesc de acel spatiu si sa ma bucur de el. Si inca ceva, de cele mai multe ori intrarea in garaj se face din parcare sau strada, astfel, proprietarul se oftica atunci cand ii blochezi intrarea. Nu este corect iar daca nu se va schimba nimic, cu sigurantaprimarul acesta nu va mai sta pe scaun.

  Răspunde
 16. sabau   21 aprilie 2011 at 8:45 am

  Nerusinarea si tupeul celor de la tehnic asist nu mai au limite, domnilor! Dupa ce trei zile la rind, dupa amiaza nu am avut apa din cauza conductei sparte in timpul lucrarilor, azi noapte au lucrat pana dupa ora 24 la asfaltari. Nu vreti sa stiti ce galagie a fost pe strada cum au claxonat si cum strigau muncitorii, ce zgomote faceau utilajele. Toata dupa amiaza pe strada nu s-a lucrat nimic si au inceput la ora 21! Cine i-a anuntat pe cetatenii care au dreptul la odihna ca se va lucra noaptea??? Si cum isi permite acest individ ordinar sa faca lucrari pina dupa miezul noptii? Cetatenii nu conteaza? Unde a fost acuma politia locala sa dea amenzi pentru tulburarea linistii publice???

  Răspunde
 17. cornelica   21 aprilie 2011 at 2:34 pm

  porcii dracului aia de la tehnic asist.. toata noaptea au lucrat, eu am copil mic si n-a reusit sa doarma deloc din cauza galagiei. bine ca politistii astia comunitari sau cum le zice se ocupa de toate maruntisurile cind nu-i cazul. acuma de ce nu i-au amendat ca au conturbat linistea publica? sa va fie rusine porcilor, toata noaptea ati injurat si ati urlat unii la altii de parca n-ar fi fost destula galagia de la masini. ar trebui sa va amendeze de sa nu va vedeti, dar sefii va ling in cur ca le dati bani, nenorocitilor!

  Răspunde
 18. mumu   22 aprilie 2011 at 11:26 am

  daca lucrau ziua zicea lumea ca de ce incurca circulatia pe strazile si asa aglomerate ale micro 16, poate au incercat sa faca un lucru bun dar nu le-a reusit

  Răspunde
 19. cornelica   25 aprilie 2011 at 11:33 am

  veniti sa vedeti ce bine au lucrat! daca lucrau ziua la fel s-ar fi intimplat, asfaltul asta o sa dureze pina la prima ploaie. puteau sa lucreze ziua asa cum au facut si pe strazile mult mai circulate fara sa anunte ca se deviaza circulatia, dar s-au grabit sa plece joi acasa in moldova, credeti ca a mai lucrat cineva joi?

  Răspunde
 20. bubu   29 aprilie 2011 at 8:25 am

  nu ne mai spuneti nimic despre amenajarea digului? vine vara si multi vor dori sa mearga pe dig.

  Răspunde
 21. Dan   1 mai 2011 at 11:26 pm

  slaba miscare cu renovarea cartierului…… slaba si calitativ, asfaltul turnat in 2010 pe Bld. Muncii deja se sfarma (dezintegreaza) deci urmeaza gropile s.a.m.d. iar in 2 ani totul va arata ca inainte de asfaltare. De ce nu se poate face o lucrare de calitate??!!!!!!! domnule primar, cui ar trebui sa ma adresez?

  Răspunde
 22. yoyo   5 mai 2011 at 1:11 am

  oras de cacat

  Răspunde
 23. Maria   6 august 2015 at 11:58 pm

  Sa iluminati parcarea dintre strazile Iasomiei , Muncii si Musetelului . Ar trebui pusi niste stalpi pt iluminat , din ce in ce mai multe hotii se intampla si spargeri de apartamente numai din cauza ca nu este iluminat . La efectuarea lucrarii s-a promis camera video de supraveghere dar din pacate s-a uitat despre acest aspect . In legatura cu amenajarea Digului pt cartieruli Micro 16 ar trebui sa va inspirati din orasul Oradea , ce frumos este amenajat de o parte si de alta a Crisului cu alei pavate , bancute , becuri , cosuri de gunoi . Sa defrisati Digul sa ramana arborii dezvoltati , malul apei sa fie diguit cu ziduri de protectie a apei pana la nivelul suprafetei amenajate , sa fie amplasate bancute de-a lungul apei , ronduri de flori si cei de la Florisal sa isi faca lucrul cum trebuie .Pe urma sa amenajati locuri pentru gratare sa fie chioscuri de inchiriere a sezlongului si tablite amplasate pe care sa specifice ca fiecare cetatean sa isi ingrijeasca locul si sa lase curat . Sa introduceti apa ( cismele – apa potabila ) macar in 2 -3 locuri in caz de necesitati si in caz de urgenta .

  Răspunde

Scrie un comentariu