Vopsirea tradiţională a ouălor de Paşte

Micuţii din grupa Spiriduşilor de la Grădiniţa “Guliver” din Satu Mare au învăţat astăzi, 12 aprilie, tainele vopsirii ouălor. Acţiunea a avut loc în holul de la etajul II al Muzeului Judeţean Satu Mare de la ora 10.00.

Spririduşii de la Grădiniţa “Guliver” au avut avut posibilitatea să înveţe câteva mici secrete din tainele vopsirii tradiţionale a ouălor de Paşte. Pe lângă vopselele ce se găsesc la ora actuală în comerţ micuţii au învăţat şi modul în care se vopseau ouăle în trecut folosind cojile de ceapă. “Cojile de ceapă erau fierte până ce apa primea o culoare roşie după care se introduceau ouăle în această fiertură. Se colorau frumos în roşu. Cei care vroiau ca ouăle de Paşte să strălucească le ungeau cu slănină. Mai nou folosim vopselele pe care le găsim în comerţ dar la ţară se mai folosesc şi cojile de ouă pentru vopsit”, explică una dintre educatoare.

Acţiunea continuă toată săptămâna

Acţiunea va continua şi mâine, 13 aprilie, de la ora 14.00 dar de această dată cu copii mai mari. Cei care vor intra mâine în tainele vopsirii tradiţionale a ouălor de Paşte vor fi elevii clasei a IX-a C de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” din Satu Mare. Apoi, joi, 14 aprilie, de la ora 11.30 e rândul elevilor de clasa a IX-a de la Grupul Şcolar de Alimentaţie Publică “George Palade” Satu Mare. Vineri, 15 aprilie, de la ora 11.00, tradiţia e dusă mai departe de elevii claselor a X-a al aceleiaşi şcoli. Acţiunea se va încheia săptămâna viitoare joi, 21 aprilie, când va veni rândul copiilor angajaţilor ARDAF, cei care patronează acest eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.