Secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu a făcut o vizită la Satu Mare

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Nicolae Ivăşchescu a fost joi, 31 martie prezent la Satu Mare pentru a se întâlnii cu mediul de afaceri sătmăreni. Întâlnirea a avut loc în Sala de şedinţe a Camerei de Comerţ Satu Mare între orele 10.00-12.00.

Cu ocazia întâlnirii s-au purtat discuţii pe marginea noului Cod al Muncii urmat apoi de o scurtă conferinţă de presă la sediul Partidului Democrat-Liberal PD-L Satu Mare. Cu toate că era aşteptat chiar ministrul Ioan Nelu Botiş, la Satu Mare a ajuns secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu. Demnitarul a adus în discuţie câteva aspecte legate de noile modificări legislative care “nu vor face decât să echilibreze piaţa muncii. Angajaţii nu vor deveni în niciun fel sclavii angajatorilor. Noul Cod nu face decât să vină atât în sprijinul angajatorilor, a celor care crează locuri de muncă cât şi în sprijinul angajaţilor”, a explicat secretarul de stat. Pentru a veni cu argumente în sprijinul noului Cod al Muncii, Nicolae Ivăşchescu a adus şi câteva exemple. “În ceea ce priveşte contractele individuale de muncă pe o perioadă determinată, doar 1,1% din populaţia României beneficiază de acestea. Suntem codaşii Europei în acest domeniu. Noul Cod al Muncii va reduce munca la negru prin amenzile drastice pe care le propune. Angajatorul care i-a la muncă fără forme legale mai mult de cinci angajaţi, poate răspunde penal pentru fapta sa”, spune demnitarul.

Legea zilierilor inclusă în noul Cod al Muncii

“Vechiul Cod al Muncii nu prevedea Legea zilierilor. Noul Cod dă posibilitatea patronilor de a angaja oameni cu ziua. Acest aspect se referă mai mult la munca necalificată. Avem mulţi oameni care lucrează cu ziua în agricultură sau construcţii spre exemplu. Angajările cu ziua se vor putea face prin negociere directă iar plata a fost stabilită pe undeva între 2 şi 10 lei pe oră. Angajatul îşi va primi banii la sfârşitul zilei”, a declarat Nicolae Ivăşchescu. Potrivit demnitarului în acest domeniu sunt o serie de probleme având în vedere că se pierd o serie de taxe către stat. “E o procedură utilizată mai mult la ţară, dar nu numai”, spune secretarul de stat. Modificări s-au făcut şi în ceea ce priveşte Legea ucenicului. Astfel, patronii care vor lua la muncă ucenici, vor beneficia de 300 de lei pentru fiecare angajat. “La terminarea anilor de ucenicie acesta are de susţinut un examen pentru obţinerea certificatului. Dacă nu-l absolvă din prima mai are dreptul să-l mai dea odată după 60 de zile. Dacă nu trece de examen nici atunci, statul poate să ceară înapoi angajatorului banii daţi pentru ucenic”, a declarat secretarul de stat.

Oamenii de afaceri şi-au spus baiurile

Oamenii de afaceri sătmăreni s-au antrenat în discuţie cerând anumite lămuriri pe marginea noii legi. “Noi lucrăm să zic aşa pe teren, în fiecare zi. Venim din realitate şi ne lovim în fiecare zi de tot felul de probleme. Noi suntem acei care avem un aport deosebit la bugetul de stat. Pe noi cine ne apără? Dacă angajatul îşi găseşte un alt loc de muncă mai bine plătit, se duce acolo. Eu ce fac dacă nu-mi pot livra marfa din cauza lui?”, întreabă mai mulţi oameni de afaceri. Alţii sau plâns de slaba calificare a tinerilor. “Ar trebuii un parteneriat cu Ministerul Învăţământului în acest sens. Tinerii care ies de pe băncile şcolii sunt foarte slab pregătiţi pentru câmpul muncii”, spune unul dintre oamenii de afaceri sătmăreni. Alte luări de cuvânt au adus vorba şi despre posibilitatea închiderii firmelor pentru o anumită perioadă. “În unele ţări se practică acea închidere a firmei sau întreprinderii pe o anumită perioadă pentru ca angajaţii să se odihnească. Noul Cod nu prevede asemenea clauze?”, întreabă unul dintre oamenii de afaceri sătmăreni. “Noi nu putem închide de exemplu în august o firmă sau întreprindere când la noi se lucrează în construcţii, de exemplu, sau în agricultură. Angajaţii au dreptul la concedii. Noul Cod al Muncii dă angajatului posibilitatea să-şi ia concediul în două tranşe a câte zece zile fiecare”, spune demnitarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.