Peste 4,5 milioane lei pentru un proiect de mediu

Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare au câştigat un proiect de management a a ariilor protejate de pe cursul inferior al râului Tur. Valoarea proiectului este de 4.724.392 lei şi este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu” 2007 – 2013.

Anunţul a fost făcut miercuri, 30 martie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Sala de şedinţe a Complexului Ecologic din Grădina Romei. “Cea mai mare parte a teritoriului vizat de proiect se află în partea Nordică a Câmpiei Someşului. O altă parte se află în Piemontul Oaşului. Este zona care delimitează Munţii Oaşului şi Depresiunea Oaşului de Câmpia Someşului. Localităţile cuprinse în proiect pe teritoriul cărora se vor face studii în următorii trei ani sunt: Oraşu Nou, Medieşu Aurit, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Livada, Turulung, Turţ, Halmeu, Agriş, Porumbeşti, Micula, Lazuri şi Satu Mare”, explică directorul executiv a SCA Satu Mare respectiv managerul de proiect, Márk Nagy József. În afară de studiul biodiversităţii ariilor protejate cei de la SCA urmăresc şi conştientizarea locuitorilor din zonele respective asupra importanţei ocrotirii mediului înconjurător.

Sunt implicaţi şi profesori din Cluj şi Oradea

Potrivit interlocurtorului în următorii doi ani se vor face o serie de studii şi ieşiri pe teren. În acest proiect sunt angrenaţi biologi şi profesori universitari în special din Cluj Napoca şi Oradea care vor veni să studieze cele trei arii protejate de pe cursul inferior al Turului. Ce vor studia? În primul rând se va face un recensământ al faunei şi florei de pe ariile luate în studiu dar se va lua în studiu şi răspândirea speciilor şi a factorilor care au determinat această răspândire geografică. Se va face o cartografiere amăninţită a celor trei arii protejate. Se va întocmi un plan de monitorizare a speciilor dar şi starea de conservare a acestora. Proiectele nu se opresc însă aici. Taberele ecologice organizate pentru elevi, caravanele de informare, seminariile, studiile sociologice dar şi editarea unei reviste bianuale “Foaia Turului” sunt alte puncte din cadrul proiectului iniţiat de cele două instituţii. “Dorim să realizăm şi un film documentar de aproximativ 20 de minute dar şi o pagină web a ariei protejate”, explică managerul proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.