Sacul e strâmt şi pentru nevăzătorii din Satu Mare

Potrivit evidenţelor Filialei sătmărene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, în judeţul nostru sunt nu mai puţin de 2.500 de persoane cu probleme de vedere deserviţi doar de cinci angajaţi. Dintre aceştia, aproximativ 70% sunt persoane în vârstă.

Ioan-Sorin Podină, preşedintele filialei sătmărene a asociaţiei spune că “nu există limită de vârstă. Am avut membri chiar în vârstă de doar câteva luni. Trebuie precizat că nu e obligatoriu ca o persoană care suferă cu ochii, are deficienţe de vedere, să fie şi membru. Însă numărul total al nevăzătorilor nu diferă foarte mult de cel al membrilor. Avem şi copii cu probleme de vedere. Din păcate însă, la Satu Mare nu avem o şcoală specializată pentru aceşti copii. Sunt elevi care frecventează cursurile şcolilor din Cluj Napoca, Arad sau Timişoara. În cazul lor, Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor asigură cazarea şi masa. De altfel, copiii nevăzători nu beneficiază de ajutor bănesc pentru handicapul de care suferă. E adevărat că primesc valoarea a două alocaţii pentru copii, deci 82 de lei. Însă doar atât!”, explică preşedintele aasociaţiei.

Dezinteres din partea autorităţilor locale

Ioan-Sorin Podină deplânge faptul că autorităţile locale în ultima vreme resping cu diplomaţie cererile de finanţare înaintate de conducerea asociaţiei în vederea organizării unor manifestări cultural-sportive. “Anul trecut, Consiliul Judeţean (CJ) ne-a alocat 2.500 de lei, însă în acest an ne-au spus mai direct, mai pe ocolite că, având în vedere criza financiară, în 2011 nu ne vor putea aloca bani. De la Consiliul Local (CL) nu am primit de doi ani nici un leu. Eu consider că se face o discriminare în acest sens. Se dau bani pentru cluburile sportive dar pentru nevăzători nu!”, spune Podină. Potrivit interlocutorului Asociaţia Nevăzătorilor Satu Mare se întreţine în bună parte din cotizaţiile membrilor. “De exemplu, o persoană cu hancap de grad I plăteşte o cotizaţie lunară de 13 lei. Cei încadraţi în gradul II de handicap 7 lei iar cei de gradul III, care nu au atâtea necesităţi, deoarece văd dar slab, nu au de plătit decât 0,70 lei pe lună. La aceşti bani se mai adaugă şi subvenţia primită de la Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor pentru plata a salariilor a doi angajaţi”, spune preşedintele filialei sătmărene. Potrivit acestuia, Filiala Judeţeană a Nevăzătorilor numără doar cinci angajaţi. “Vă daţi seama? Cinci angajaţi la 2.500 de nevăzători. E o muncă colosală. Pe lângă toate acestea mai avem 18 puncte de lucru în judeţ dar în localităţile respective avem şi persoane de contact, dar care nu sunt plătiţi. Noi ne deplasăm săptămânal doar la Negreşti şi Carei”, spune Podină.

Bani puţini pentru nevăzători

În ceea ce priveşte indemnizaţiile lunare de care beneficiază nevăzătorii Podină spune că cei cu handicap vizual grav pe lângă acel ajutor lunar mai primesc şi indemnizaţie de însoţitor. Însă sumele sunt extrem de mici. Persoanele incadrate în gradul I de handicap, spre exemplu, beneficiază de un ajutor lunar de 293 de lei la care se mai adaugă şi indemnizaţia complementară. Cei cu handicap accentuat de (gradul II) primesc lunar suma de 237 lei plus indemnizaţia lunară iar cei cu handicap mediu (gradul III) beneficiază de o sumă unică de 310 lei ca buget complementar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.