Tehnologia vine în ajutorul arheologilor sătmăreni

Arheologii sătmăreni se pregătesc pentru campaniile de săpături din acest an. Studiile geomagnetice şi fotografierile aeriene vin să completeze munca de teren a specialiştilor. Astfel că, tehnologia modernă aduce un plus de informaţii asupra siturilor arheologice din judeţ ajutând în acelaşi timp şi continuarea săpăturilor.

“Pentru perioada imediat următoare am prevăzut efectuarea unor scanări geomagnetice la Căuaş. Prin acest procedeu extrem de sofisticat dar de mare ajutor, avem posibilitatea de a identifica obiecte s-au chiar construcţii aflate sub pământ. Procedeul ne ajută la identificarea unor umbre, aşa le zicem noi, până la o adâncime de 3 metri. La Căuaş spre exemplu vom scana o suprafaţă de 56 de ha. Locul se numeşte Sighet, de la cuvântul maghiar care se traduce prin insulă. Terenul care ne interesează a fost înconjurat de ape şi aici a existat cu aproximativ 3.000 de ani în urmă un centru tribal. E vorba de perioada 1.000-800 î.Hr. În anii trecuţi s-au găsit în acel spaţiu obiecte din aur şi arme ce provin din perioada menţionată mai înainte. Noi am prevăzut aceste lucrări în perioada 2-10 aprilie. Proiectul care decurge în colaborare cu o echipă de arheologi germani este este finanţat din bani europeni”, ne-a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta.
Studii geomagnetice vor continua şi la Medieşu Aurit, în zona numit Şuculeu renumit pentru cuptoarele dacice descoperite încă la începutul anilor ’60. Potrivit arheologilor sătmăreni locul a fost un centru extrem de important pentru dacii liberi care au trăit în primele secole a mileniului I în acele locuri. Dacă până nu demult se vorbea doar de câteva cuptoare, scanările geomagnetice dezvăluie un spaţiu de mai bine de 10 ha pe care s-au descoperit mai bine de 100 de cuptoare dacice datate pentru veacurile III-IV d.Hr.

Fotografii din avion

Proiectele din acest an nu se opresc însă aici. Potrivit arheologului sătmărean, la începutul lunii aprilie specialiştii muzeului vor efectua o serie de fotografii din avion pentru identificarea unor noi situri. “Este o metodă extrem de eficientă. Fotografiile de la înălţime ne dezvăluie o altă perspectivă asupra siturilor arheologice din judeţ. Aşteptăm ca vremea să se mai aşeze pentru a putea să ne apucăm de treabă”, explică Liviu Marta.
Lucrările vor continua şi la situl arheologic de la Tăşnad renumit pentru descoperirile datate pentru perioada neolitică. “Acolo săpăm din 2001 încoace. Am descoperit trei locuinţe de mari dimensiuni construite în neoliticul timpuriu. Astfel de construcţii însă sunt specifice pentru un orizont mai târziu fapt pentru care ne suscită interesul”, explică arheologul Muzeului Judeţean Satu Mare, Cristian Virag, specialist în epoca neolitică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.