Paşapoartele pot fi solicitate şi eliberate oriunde în ţară şi străinătate


Prin modificarea articolului 14 al Legii 246/2005 privind libera circulaţie, sătmărenii care călătoresc sau se află temporar în altă localitate din ţară la termenul prevăzut pentru eliberarea paşaportului, pot să ridice acest document de la serviciul de paşapoarte al localităţii respective. Modificarea menţionată a intrat în vigoare începând cu 22 martie a.c., odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr.197, iar aplicarea acesteia are drept scop decongestionarea aglomeraţiei de la ghişeele serviciilor de paşapoarte în perioadele de vârf, precum acelea din timpul concediilor de odihnă sau temporare, de sărbători, ale cetăţenilor care lucrează în străinătate.

Comisarul şef Simona Babici, şefa Serviciului Public de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Satu Mare afirmă că procedura e simplă: dacă solicitantul paşaportului ştie din timp că la data prevăzută pentru eliberarea documentului se va afla în alt oraş decât cel în care domiciliază, trebuie să menţioneze acest lucru în formularul pe care îl completează în oraşul natal. Ulterior, datele sunt transmise către serviciul de paşapoarte din oraşul respectiv. Aceeaşi procedură este valabilă şi dacă solicitantul petrece un timp mai lung în alt oraş decât cel natal, acesta având posibilitatea să ceară eliberarea documentului în oraşul respectiv.

Totodată, comisarul şef Babici precizează că solicitarea, respectiv eliberarea paşaportului poate fi făcută şi dacă persoana se află temporar în străinătate, iar România are oficii consulare în ţările respective.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.