Pască tradiţională de Paşti, ca la Turţ

Orice gospodină care respectă tradiţiile sărbătorii Învierii Domnului, care se apropie, ştie că fără pască, o masă de Paşti nu este completă. Mizând pe faptul că, ocupate fiind, tot mai multe gospodine au renunţat la pregătirea păştii acasă, magazinele care vând produse de panificaţie s-au pliat din mers cerinţelor pieţii şi, la fel ca în anii din urmă, oferta nu va întârzia să apară.

Există însă şi gospodine care, deoarece preferă ca pe masa de Paşti să aşeze o pască adevărată, nu sunt mulţumite de ceea ce găsesc în magazinele de panificaţie. Mariana Rus din Turţ, prezenţă deja familiară în piaţa de produse tradiţionale organizată la sfârşit de săptămână în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, ştie acest lucru, la fel cum ştie ce înseamnă preparatele tradiţionale de Paşti.

Pasca de Paşti este unul dintre aceste preparate, iar Mariana Rus, pentru a-şi stimula din timp clientele, a adus vineri şi sâmbătă o mostră mai mult decât apetisantă. Mariana Rus spune: “Pregătesc pasca de Paşti aşa cum am învăţat de mică de la bunica mea, şi aşa cum o pregătesc toate femeile de la noi. Nu o facem dulce, ci o pregătim exact cum facem aluatul pentru pâine. La sfârşit, când o aşezăm în tavă, o ornăm deasupra cu tot felul de împletituri, iar când e gata coaptă, o ungem puţin cu şoric de slănină, ca să strălucească. Pentru Paşti am primit deja comenzi de la multe doamne din Satu Mare, deoarece au fost atrase atât de gustul păştii, cât şi de preţ – 10 lei, o pască de 1,2 kg – dar mai ales de faptul că este preparată după reţetă tradiţională”.

Un Comentariu la "Pască tradiţională de Paşti, ca la Turţ"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.