Stelică Popa acuză: Compania MOL din Ungaria este de vină pentru calitatea proastă a bitumului!


SC Construcţii Drumuri SA trebuie să pună la bătaie nu mai puţin de 500.000 lei pentru refacerea integrală a lucrărilor realizate anul trecut la carosabilul mai multor tronsoane de circulaţie din municipiul Satu Mare. Cele mai grave situaţii sunt înregistrate pe bulevardul Vasile Lucaciu şi strada Lăcrămioarei, iar lucrările de refacere a carosabilului sunt preconizate să înceapă cât mai curând, aşa cum şi-a luat angajamentul conducerea SC Construcţii Drumuri SA, prin intermediul unei scrisori adresate Primăriei Satu Mare în cea de-a doua jumătate a lunii februarie a.c. Disperat din cauza situaţiei în care se află, directorul Stelian Popa acuză Compania MOL din Ungaria pentru calitatea proastă a bitumului furnizat. Însă, partea şi mai proastă a lucrurilor constă în faptul că, pentru refacerea carosabilului degradat, SC Construcţii Drumuri SA va folosi tot bitum adus din străinătate, din Polonia sau Grecia, după ce Ungaria a fost exclusă de pe lista furnizorilor.

Carosabil grav degradat, la scurt timp după reabilitarea integrală

La scurt timp după efectuarea lucrărilor de reabilitare integrală a carosabilului, realizate în toamna anului trecut, pe mai multe tronsoane de circulaţie din Satu Mare au apărut probleme grave. Cele mai afectate sunt bulevardul Vasile Lucaciu şi strada Lăcrămioarei – afirmă Stelian Popa, directorul SC Construcţii Drumuri SA, executantul lucrărilor. Deoarece lucrările se află în perioada de garanţie, executantul va trebui să suporte costul noilor intervenţii, care, potrivit directorului Stelian Popa, se cifrează la nu mai puţin de 500.000 lei. De altfel, printr-o scrisoare adresată conducerii Primăriei în cea de-a doua jumătate a lunii februarie a.c., reprezentanţii SC Construcţii Drumuri SA nu doar că şi-au asumat responsabilitatea pentru degradările apărute la scurt timp după efectuarea lucrărilor de reabilitare, ci şi-au luat şi angajamentul că vor reface carosabilul pe cheltuiala proprie, imediat ce condiţiile climaterice vor permite începerea intervenţiilor.

Bitumul adus din Ungaria, fără menţionarea adezivităţii în certificat de calitate

În aceeaşi scrisoare adresată Primăriei Satu Mare, reprezentanţii SC Construcţii Drumuri SA menţionează că problemele au apărut ca urmare a faptului că s-a apelat la alt furnizor de bitum, respectiv Compania MOL din Ungaria. Stelian Popa a declarat luni, 21 martie, că a avut la dispoziţie doar trei alternative pentru achiziţionarea bitumului: Ungaria, Polonia şi Grecia. Deoarece Ungaria este mai aproape de Satu Mare, s-a optat pentru această variantă, de unde, în luna septebrie 2010 au fost transportate cu maşinile companiei maghiare circa 300 tone de bitum. Ulterior, după ce a fost semnalată degradarea gravă a carosabilului pe bulevardul Vasile Lucaciu, au fost solicitate expertize ale bitumului la două laboratoare de specialitate din judeţele Cluj şi Maramureş. Rezultatele, aşa cum se menţionează şi în scrisoarea adresată Primăriei, au fost dezastruoase: o adezivitate a bitumului de 62, respectiv 65%, faţă de minimul de 80% care ar fi fost necesar! “Ca atare, bitumul adus din Ungaria prin intermediari anul trecut în lunile septembrie- octombrie, nu corespunde certificatului de calitate! De fapt, furnizorul, Compania MOL din Ungaria, nici n-a specificat adezivitatea bitumului în aşa zisul certificat de calitate”! – ne-a declarat Stelian Popa.

Prinde orbul, scoate-i ochii!

Deoarece SC Construcţii Drumuri SA n-a avut contract direct cu Compania MOL din Ungaria, achiziţionarea bitumului fiind tranzacţionată prin intermediari, Stelian Popa recunoaşte că are mâinile legate în privinţa acţionării în instanţă a furnizorului! Mai mult, din cele declarate de directorul Popa reiese că firma ungurească Vakond, care efectuează la rândul ei lucrări de reabilitare a carosabilului în Satu Mare, ştia că bitumul furnizat de Compania MOL este de proastă calitate, ca atare, fără să lanseze la timp avertismente în această privinţă, reprezentanţii firmei au recunoscut că ei nu au apelat la acest furnizor. Ca tacâmul să fie complet, pentru remedierea degradărilor pe cheltuială proprie, reprezentanţii SC Construcţii Drumuri SA sunt nevoiţi să apeleze tot la furnizori din străinătate, singurele variante rămase fiind Grecia şi Polonia, fără să ştie dacă existe şanse ca istoria să se repete. Însă, directorul Stelian Popa afirmă că de data aceasta va solicita analize ale bitumului înainte de-a se apuca de lucrări.

Stela Tudor

8 Comentarii la "Stelică Popa acuză: Compania MOL din Ungaria este de vină pentru calitatea proastă a bitumului!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.