Copii dispăruţi fără urmă de peste zece ani

Balázs Attila Gyuszi, Ecaterina Varga şi Ramona Olimpia Boca sunt trei copii care au dispărut de acasă de mai bine de zece ani. Fotografiile postate pe site-ul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare sunt vechi creând astfel probleme la identificarea copiilor dispăruţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt a IJP Satu Mare, Ana Mălăescu “fotografiile celor trei copii au rămas pe site-ul instituţiei deoarece încă nu au fost găsiţi. Cazurile mai sunt în lucru însă ştim foarte bine că odată cu trecerea anilor şansele de a-i găsi sunt tot mai scăzute”. Evidenţele IJP Satu Mare arată că Ecaterina Varga a dispărut de acasă în data de 29 aprilie 1998 iar Balázs Attila Gyuszi în 20 august al aceluiaşi an. “Varga Ecaterina avea nouă ani în momentul dispariţiei. Fetiţa s-a născut pe data de 3 iulie 1989. Ultima dată a fost văzută în centrul localităţii Boghiş iar de atunci nu se mai ştie nimic desprea ea. Balázs Attila Gyuszi a avut doar trei ani în momentul dispariţiei, el s-a născut pe data de 13 iulie 1995. Băiatul a dispărut de la domiciliul din Ardud. De atunci nu avem nici o informaţie despre el”, explică purtătorul de cuvânt a IJP Satu Mare.

Cercetările continuă

Tot fără urme a dispărut şi Ramona Olimpia Boca. Potrivit poliţiştilor fata a dispărut la vârsta de 7 ani, în 2001, de pe raza localităţii Căuaş. În rest, aceaşi situaţie: nimeni nu a mai văzut-o de atunci şi nimeni nu poate furniza informaţii despre copil. Ce se întâmplă în asemenrea cazuri? “Noi continuăm cercetările cu toate că ştim foarte bine că şansele de a-i găsi scad de la o zi la alta. Mai mult decât atât nici nu ştim prea bine cum ar arăta în prezent. Mai ales că fotografiile pe care le avem sunt vechi”, spune Ana Mălăescu.

Tehnologia vine în sprijinul poliţiştilor

Cu toate acestea, cu sprijinul Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – “Focus” se încearcă o reconstituire digitală a fotografiilor vechi puse la dispoziţia poliţiştilor de către părinţi. “Ca să fie pe înţelesul tuturor, este vorba despre o tehnologie nouă care ne pune la dispoziţie reconstituirea digitală a feţei. Deci, putem vedea cum ar arăta astăzi copilul dispărut cu mulţi ani în urmă”, spune Ana Mălăescu. Potrivit oamenilor legii fotografiile vechi reprezintă una din problemele care pot să apară în mediatizarea cazurilor de copii dispăruţi. “Neputând pune la dispoziţia publicului o fotografie cât mai recentă identificarea devine extrem de grea”, explică purtătorul de cuvânt a IJP Satu Mare.

S-a reuşit reconstrucţia digitală a două fotografii

Pe site-ul Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – “Focus”, www.copiidisparuti.ro, sunt postate şi reconstrucţiile digitale a doi dintre cei trei copii sătmăreni dispăruţi cu ani în urmă. Este vorba despre fotografiile Ecaterinei Varga şi a lui Balázs Attila Gyuszi. În schimb, fotografia inţială a Ramonei Olimpia Boca nu permite reconstrucţia digitală a feţei copilului. “Fotografia de pe site-ul IJP Satu Mare este destul de veche şi dacă ne uităm mai bine, parcă ar fi un desen, nu o fotografie. Astfel că, reconstrucţia digitală nu a funcţionat în acest caz”, explică Ana Mălăescu. Potrivit poliţiştilor, Ecaterina Varga are faţa ovală, ochi negri, păr negru, gura mică şi buze subţiri. Balázs Attila Gyuszi are păr blond, ochi albaştri şi faţa ovală. Cei care pot da informaţii despre persoanele dispărute sunt rugate să sune la numărul unic de apeluri de urgenţă “112” sau la numărul de telefon a Centrului Român pentru Copii Dispăruţi: 116000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.