Douăzeci de mii de apeluri false la „112” în luna februarie

Potrivit evidenţelor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în luna februarie sătmărenii au sunat de aproape 24.000 de ori la numărul unic de apeluri de urgenţă “112”. Însă din numărul total de apeluri doar 15,72% s-au dovedit a fi reale.

Aruncând o simplă privire asupra evidenţelor STS se vede că numărul celor care se ţin mai mult de şotii este destul de mare. Deşi numărul celor care au apelat “112” doar de “dragul de a suna” este mai mic cu aproximativ 3.000 decât în lunile precedente, statistica induce totuşi câteva semne de întebare. Cert este că din cele 23.859 de apeluri înregistrate în luna februarie doar 3.753 s-au dovedit a fi reale. “Din păcate, oamenii nu înţeleg că numărul 112 nu trebuie apelat decât în caz de urgenţă. Sunând doar de dragul de a suna sau pentru cazuri minore, apelantul nu face decât să ţină linia ocupată şi poate că în acele momente cineva are nevoie de ajutor. Situaţia este asemănătoare şi în restul judeţelor, nu este doar un fenomen sătmărean. Mulţi apelează pentru cazuri întradevăr grave. Nu neg acest lucru. Însă o bună parte sună doar de dragul de a suna”, explică purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea.

Mai puţine solicitări în luna februarie a anului trecut

Evidenţele instituţiei arată că luna trecută cei mai solicitaţi au fost ambulanţierii. Sătmărenii au cerut ajutorul echipajelor medicale de nu mai puţin de 2.550 de ori. La o distanţă destul de mare se află cei care au sunat pentru a cere ajutorul poliţiştilor (817 de apeluri). Pompierii au fost solicitaţi în 367 de cazuri iar jandarmii de 19 ori. Comparativ cu aceaşi lună a anului trecut, se pare că în februarie 2009 sătmărenii au cerut de mai puţine ori ajutorul Ambulanţei (1.813 solicitări), în timp ce poliţiştii au fost mai solicitaţi decât anul acesta. Potrivit statisticilor 890 de sătmăreni au cerut ajutorul oamenilor legii în februarie anul trecut. Chiar şi pompierii au fost “lăsaţi mai liberi” de către sătmăreni. Ajutorului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a fost cerut în 203 cazuri. Jandarmii au fost ceva mai solicitaţi în luna februarie a anului trecut decât în acest an. 32 de sătmăreni au apelat la ajutorul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, comparativ cu 19 anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.