Trei luni de aşteptare pentru documentaţiile necesare construcţiilor


Regulamentul local referitor la implicarea cetăţenilor în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, a fost aprobat de către consilierii municipali în şedinţă extraordinară de joi.Elaborat în conformitate cu prevederile art. 57 – 61 din Legea nr. 350/2001 privind urbanismul şi amenajarea teritoriului, cu modificările şi completările ulterioare, în baza Ordinului nr. 2.701/2010 al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului privind aprobarea metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, regulamentul, îi va disciplina, cel puţin teoretic, pe cei obişnuiţi până acum să înceapă construcţiile înainte de aprobarea tuturor documentaţiilor. Tot joi, consilierii au aprobat şi proiectele de hotărâre referitoare la Planul Urbanistic Zonal necesar înfiinţării unei staţii de biogaz în Parcul Industrial, respectiv referitor la aderarea municipiului Satu Mare la Asociaţia Proprietarilor de Terenuri Satu Mare-Dorolţ-Lazuri.

Regulament local privind urbanismul şi amenajarea teritoriului

Partea bună o reprezintă faptul că, odată cu aplicarea Regulamentului este de aşteptat să crească disciplina în construcţii. Partea proastă constă în faptul că de acum înainte, pentru aprobarea în Consiliul Local a oricărui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ori Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) va trebui aşteptat până la trei luni, faţă de cel mult o lună până acum. Pentru a fi aprobate de Consiliul Local, toate documentele de urbanism, respectiv PUZ şi PUD, vor trebui să parcurgă obligatoriu patru etape importante. Fiecare dintre acestea presupune consultarea publicului, respectiv organizarea de dezbateri publice. Prima, etapa pregătitoare, va consta în dezbaterea intenţiei privind elaborarea documentaţiilor. Cea de-a doua etapă, de documentare, respectiv de elaborare a planului de fundamentare, presupune şi implicarea proiectantului. Etapa a treia, va consta în elaborarea propunerilor, respectiv a documentaţiilor propriu zise (PUZ sau PUD) aşa cum urmează a fi supuse aprobării Consiliului Local. Ultima etapă va consta în organizarea unei dezbateri publice finale, înainte de introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, pentru aprobare. Parcurgerea celor patru etape va fi urmată de elaborarea unui raport de evaluare, care va fi ataşat proiectului de hotărâre.

Staţie de biogaz în Parcul Industrial

Terenul pe care urmează a fi construită staţia de biogaz, în suprafaţă de 376.577 mp, se află în extravilanul municipiului Satu Mare, zona Parc Industrial Sud şi este proprietatea Episcopiei Romano Catolice. Accesul la parcelă se face pe un drum de exploatare situat în partea de nord a acesteia. Drumul de acces nu asigură capacităţile de transport necesare, ceea ce presupune lucrări de reabilitare. Drumul va fi reabilitat temporar prin pietruire, respectiv se va prelungi strada Curtuiuş, iar după realizarea drumului expres circulaţia se va realiza prin extinderea drumului de incintă a Parcului Industrial. În prima etapă, investiţia îşi propune producerea de energie electrică şi termică din surse regenerabile de energie. Procesul tehnologic va consta în obţinerea biogazului produs prin fermentare silozului de porumb, utilizat ulterior ca şi combustibil pentru motoarele cu ardere internă. Din aceste cogeneratoare( CHP-uri) rezultă energie electrică (energie verde) şi energie termică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.