In memoriam Alexandru Munteanu


Alexandru Munteanu, cel care timp de 29 de ani a fost dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”, are de joi seara o placă memorială amplasată în holul instituţiei. Dezvelirea plăcii memoriale, o lucrare realizată de artistul plastic Radu Ciobanu, a avut loc de la ora 18:00, înaintea concertului săptămânal, dedicat de această dată fostului dirijor.

Personalitatea dirijorului Alexandru Munteanu a fost evocată pe rând de violonistul concertist Rudolf Fatyol – directorul Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”, Ştefan Gregorovici şi Gheorghe Gheorghiade – foşti directori ai instituţiei, Adrian Ştef – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, precum şi de către soţia fostului dirijor.

Rudolf Fatyol a subliniat faptul că dezvelirea plăcii memoriale coincide cu împlinirea a 5 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Alexandru Munteanu, cel care, în perioada 1960-1989 a fost dirijorul permanent al orchestrei simfonice. “Primele mele amintiri legate de dirijorul Alexandru Munteanu sunt din perioada anilor de liceu, când îl admiram la pupitrul filarmonicii sătmărene, dar şi ca profesor la Liceul de Muzică unde conducea orchestra liceenilor. Maestrul lucra cu multă răbdare, pasiune şi dăruire, atât cu profesioniştii cât şi cu elevii Liceului de Muzică. Mulţi dintre ei au ajuns mai târziu, după terminarea studiilor universitare, colegi în cadrul Filarmonicii “Dinu Lipatti”. Îmi amintesc perioada anilor ’80 când, după ce am devenit solistul filarmonicii, am avut aproape 80 de concerte împreună cu maestrul Munteanu la sediul instituţiei, în deplasările efectuate în judeţ şi peste hotare, în Zakarpatia-Ucraina. Vă mulţumim, maestre, pentru devotamentul dumneavoastră faţă de instituţia pe care aţi servit-o exemplar în cei 30 de ani de activitate” – a spus Rudolf Fatyol.

Momentul festiv a fost urmat de concertul simfonic “Bijuterii muzicale”, cu lucrări din creaţia compozitorilor Rossini, Lehar, Dvorak, Ceaikovski, Shostakovich şi Elgar. La pupitru s-a aflat maestrul Franz Lamprecht, actualul dirijor permanent al orchestrei simfonice din cadrul Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.