La disperare, IPTANA propune costuri mai mici pentru cel de-al treilea pod


Firma de proiectare IPTANA Bucureşti a refăcut integral devizul referitor la construirea în Satu Mare a celui de-al treile pod peste Someş. Noul deviz a fost prezentat marţi conducerii Primăriei Satu Mare, în cadrul unei întâlniri care între primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor şi reprezentanţii IPTANA Bucureşti.

IPTANA a refăcut devizul

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, după eşecul de la sfârşitul lunii ianuarie a.c., când, din cauza dublării costurilor finale faţă de cele prevăzute iniţial, consilierii municipali au votat în unanimitate respingerea proiectului de hotărâre referitor la oportunitatea continuării obiectivului de investiţie privind construirea celui de-al treilea pod peste Someş, reprezentanţii IPTANA au reevaluat devizele şi proiectul. Cu prilejul întâlnirii de marţi, reprezentanţii IPTANA au motivat diferenţa mare dintre costul iniţial şi cel final respins de către consilierii municipali în şedinţa din 30 ianuarie, prin folosirea unor preţuri universale prevăzute într-un program pe calculator. Ulterior, au susţinut reprezentanţii IPTANA, au fost revăzute toate detaliile, iar devizul a fost refăcut integral. În forma prezentată marţi la Satu Mare, valoarea noului deviz depăşeşte cu cel mult 10% costul licitat iniţial. Edilul şef Ilyes a declarat că noul deviz va fi analizat de reprezentanţii Primăriei şi, dacă se va considera că este în regulă, va fi supus aprobării consilierilor municipali.

Joaca de-a costurile

În şedinţa din 31 ianuarie a.c., la începutul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre privind oportunitatea continuării obiectivului de investiţie referitor la construirea celui de-al treilea pod peste Someş, reprezentanţii comisiilor de Buget şi Urbanism au declarat că nu consideră oportună continuarea acestei investiţii, iar cei ai comisiei Juridice au propus respingerea proiectului de hotărâre. Motivele invocate în favoarea respingerii au fost cu privire la diferenţa foarte mare dintre costul iniţial prevăzut în Studiul de Fezabilitate şi cel ulterior. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care primarul Iuliu Ilyes a iniţiat proiectul de hotărâre, în condiţiile în care valoarea iniţială a obiectivului se cifra la 14.077.000 euro, fără TVA, iar cea ulterioară la 27.391.000 euro, fără TVA. Prezent la şedinţă, reprezentantul SC IPTANA SA Bucureşti, Constantin Iordănescu a încercat să dreagă busuiocul prezentând, într-o expunere trasă de păr, motivele pentru care preţul iniţial a devenit aproape dublu în ultima fază. Iordănescu a încercat să-i convingă pe consilieri că podul ar fi unic în ţară, că în oferta iniţială nu au fost incluse comisioanele pentru bănci, şi că n-a putut fi prevăzută de la bun început cantitatea de metal care ar intra în construcţia podului. Apoi, ca la piaţă, reprezentantul SC IPTANA SA a afirmat că totuşi, s-ar putea face o reducere de circa 2 milioane euro la ultimul preţ stabilit. Expunerea penibilă a reprezentantului IPTANA n-a avut niciun efect asupra consilierilor, care au votat în unanimitate respingerea proiectului de hotărâre.

7 Comentarii la "La disperare, IPTANA propune costuri mai mici pentru cel de-al treilea pod"

 1. m3   14 martie 2011 at 6:56 pm

  Unic pe tiranti, unic prin deschidere, unic prin ce? Nu stiu istoria castigarii proiectarii si executiei, dar pt. o astfel de abordare "daca mere, mere" fara explicatii coerente, ar trebui "descalificati"

  Răspunde
 2. m3   14 martie 2011 at 6:58 pm

  PS Pana una alta, in Satu Mare, este un pod unic in tara, anume Podul Golescu, cea mai mare deschidere pt. un pod din BA, fara piloni, simplu rezemat pe maluri…

  Răspunde
 3. cosmin   14 martie 2011 at 8:31 pm

  Eu sint curios daca va fi din nou introdus proiectul sa-l aprobe consilierii. Si daca e introdus si va fi aprobat de unde bani pe saracia asta?

  Răspunde
 4. nelu   15 martie 2011 at 1:52 am

  in primul rand ar trebui aprobat si dupa aia …cand vor fi bani…sa inceapa la el

  Răspunde
 5. Teo   15 martie 2011 at 2:11 am

  Indiferent cat scrie in oferta , se pot face acte aditionale, se pot "incarca" devizele, se pot "umfla" preturile: pamantul excavat trebuie dus la peste 50km, betonul trebuie adus de la o anume firma care il da laun pret mult mai mare decat concurenta, materialele mai scumpe pe hartie si de mai proasta calitate in realitate, etc, etc…..

  Ideea mea e ca daca se aproba proiectul, firma respectiva a umplut banii anumitor persoane!!!!

  Răspunde
 6. ioana   15 martie 2011 at 12:13 pm

  ok o sa se umple de bani anumite persoane dar totusi noi o sa ne alegem cu un al treilea pod

  Răspunde
 7. Teo   15 martie 2011 at 8:13 pm

  Ioana, nu stiu daca tu constientizezi ca banii care se dau la anumite persoane sunt banii nostri!!! As prefera ca banii respectivi sa fie investiti in alta parte.(sa nu crezi ca e vorba de cateva sute de euro)

  Din pacate..toata lumea este obisnuita sa ia comision pentru o semnatura, o aprobare,etc.

  Răspunde

Scrie un comentariu