“…dar al lumii capăt nu-i”

Uca Marinescu, supranumită şi “femeia celor patru poli” şi-a expus fotografiile făcute în cursul expediţiilor în cele patru colţuri a lumii, la Muzeul de Artă Satu Mare. Vernisajul a avut loc sămbătă, cu începere de la ora 10.00.

La evenimentul cultural au luat cuvântul poetul George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Felicia Grigorescu, şefa Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean iar apoi femeia care a văzut lumea întreagă, Uca Marinescu. “În urmă cu doi ani, nici nu mă gândisem să fac înconjurul lumii. Scriam şi îmi vedeam de problemele mele. Chemarea a venit spontan, neanunţată. Şi … am plecat. Am întâlnit alte culturi şi civilizaţii, dar şi tradiţii pe care noi europenii le credeam demult apuse”, spune Uca Marinescu.

De altfel, Uca Marinescu a dezvăluit şi un mic secret de-al ei. “Vin cu dragoste la Satu Mare. Eu sunt strănepoata poetului Ady Endre şi, cu această ocazie am fost să văd locurile unde s-a născut străbunicul meu. Trebuie să vă spun că bunicul meu a fost văr primar cu Ady Endre, iar pe mama mea o cheamă Ady Márta”, explică Uca Marinescu.

Pentru a-şi împărtăşi impresiile trăite de-a lungul călătoriilor dar şi pentru a le povesti oamenilor tot ce a văzut în urma peregrinărilor prin lume, profesoara Uca Marinescu ţine cursuri la cele mai prestigioase universităţi şi academii din lume. A fost invitată să conferenţieze la Paris, în SUA dar şi în multe oraşe din Asia. “Eu nu pot să ţin pentru mine ceea ce am văzut. Trebuie să le povestesc şi oamenilor despre splendorile lumii”, spune “femeia celor patru poli”.

Vernisajul a fost organizat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare şi Muzeul Judeţean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.