Acte în plus pentru eliberarea documentelor de stare civilă

Odată cu modificarea, începând cu data de 3 martie a.c., a Legii de Stare Civilă, solicitanţii documentelor eliberate de Serviciile de Stare Civilă sunt nevoiţi să prezinte acte în plus în cel puţin două situaţii importante. O altă modificare a legii menţionate se referă la obligativitatea ofiţerilor de stare civilă de-a oficia cununiile şi în limba minorităţilor, dacă li se solicită acest lucru şi dacă aceştia cunosc limba în care li se cere să oficieze căsătoria.

Potrivit celor declarate de Ionel Torja, directorul Direcţiei de evidenţă a Persoanelor Satu Mare, înregistrarea naşterilor este una dintre situaţiile în care sunt solicitate acte în plus. Astfel, faţă de cele solicitate până acum, ambii părinţi ai nou născutului trebuie să prezinte la înregistrarea acestuia certificatele de naştere şi de căsătorie în original şi copie xeroxată, actele de identitate, precum şi declaraţia referitoare la domiciliul celor doi. Ionel Torja menţionează că în felul acesta actele de identitate ale părinţilor se pot confrunta cu acelea de stare civilă, iar în cazul în care datele şi numele nu coincid, înregistrarea naşterii copilului este refuzată până la clarificare. Pe de altă parte, o altă noutate este aplicată în cazul eliberării certificatelor de înhumare. Până acum, certificatul de înhumare era valabil şi ca duplicat, conform înscrisurilor cu care era prevăzut. Odată cu modificarea Legii de Stare Civilă, dacă aparţinătorii pierd certificatul de deces eliberat, duplicatul poate fi solicitat şi eliberat doar cu aprobarea primarului.
Cea mai interesantă modificare prevăzută în lege se referă la obligativitatea ofiţerilor de stare civilă de-a oficia căsătoriile şi în limba minorităţilor. Totuşi, Ionel Torja, afirmă că, pentru a nu se ajunge la situaţii ridicole, legea menţionează că oficierea căsătoriei civile în limba minorităţilor este obligatorie doar dacă ofiţerul de stare civilă cunoaşte limba în care este solicitată oficierea. Noroc cu această menţiune, că ni-i şi imaginam pe Ionel Torja sau pe primar oficiind o cununie în limba romanes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.