139 de sătmăreni au ales pensionarea anticipată

De la începutul anului, peste 1.500 de sătmăreni s-au grăbit să se interseze de condiţiile pensionării anticipate. Cu toate acestea, potrivit evidenţelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare doar 139 de persoane şi-au depus cererile pentru pensionare anticipată.

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2011 vine cu penalizări drastice pentru cei care aleg această modalitate de pensionare. Directorul executiv al CJP Satu Mare, Eugenia Sabău spune că potrivit noii legi a pensiilor, procentul de penalizare în cazul pensionărilor anticipate a crescut de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, iar penalizarea maximă poate ajunge chiar la 45% din valoarea pensiei calculată pentru limită de vârstă.

Penalizări mari pentru pensionarea anticipată

„În primele două luni a anului s-au depus 139 de dosare de pensionare, dintre care doar trei persoane beneficiază de pensionare anticipată totală. Restul, sunt dosare de pensionare anticipată parţială, ceea ce presupune că asiguraţii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani pot solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult cinci ani. Penalizarea ajunge însă la 0,75% pentru fiecare lună”, explică Eugenia Sabău. Potrivit şefei CJP Satu Mare, cei care se gândesc la pensionarea anticipată trebuie să aibă 30 de ani lucraţi şi să aibă cel puţin vârsta de 55 de ani în cazul femeilor. Bărbaţii trebuie să facă dovada că au lucrat cel puţin 35 de ani şi au 60 de ani împliniţi. Însă, în momentul în care contribuabilii ating vârsta normală de pensionare, aceştia pot cere recalcularea pensiei.

Un Comentariu la "139 de sătmăreni au ales pensionarea anticipată"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.