“…Bisturiul poate deveni cu uşurinţă o armă care poate să ucidă…”


Conferinţa pe teme de implantologie orală, găzduită vineri şi sâmbătă de municipiul nostru, a adus la Satu Mare două dintre personalităţile de marcă ale medicinei stomatologice din România: prof. univ.dr. Mihai Augustin, preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti din România, şeful catedrei de Implantologie Orală a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davilla” Bucureşti şi prof. univ. dr. Dorin Bratu, şeful catedrei de Implantologie Orală a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii Timişoara.

Deschiderea conferinţei a avut loc vineri seara, la vila “Poesis”, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean – Adrian Ştef şi a primarului Iuliu Ilyes. Au fost prezenţi, de asemenea, aproximativ 50 din cei 220 de medici dentişti din judeţul Satu Mare. Pentru început, Flaviu Simu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, a vorbit despre importanţa organizării acestui eveniment la Satu Mare, după care vicepreşedintele Adrian Ştef şi primarul Iuliu Ilyes s-au adresat celor prezenţi pentru a menţiona că atât Consiliul Judeţean cât şi Primăria se vor implica în continuare în sprijinirea sistemului sanitar din Satu Mare.

Când s-au adresat participanţilor la conferinţă, prof. univ.dr. Mihai Augustin şi prof. univ. dr. Dorin Bratu au reuşit, în doar câteva minute, să ofere o adevărată lecţie de profesionalism. Preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor Dentişti din România a atras atenţia asupra faptului că, înainte de toate, medicii dentişti trebuie să se informeze şi să ţină cont de toate afecţiunile pacienţilor, şi doar apoi să-şi exercite profesia pentru care s-au pregătit. “Nu uitaţi că în mâna unui dentist care, deşi este bine pregătit d.p.d.v. teoretic, dar lipsit de experienţă, bisturiul poate deveni cu uşurinţă o armă care poate să ucidă, nu un instrument medical” – a subliniat prof.dr.univ. Mihai Augustin. Acesta a mai precizat că a remarcat cu bucurie atât faptul că echipa de dentişti este alcătuită din medici tineri care sunt coordonaţi cu pricepere de Flaviu Simu, cât şi implicarea autorităţilor locale în sprijinirea sistemului sanitar din Satu Mare. La rândul său, prof.univ.dr. Dorin Bratu a recomandat medicilor dentişti din Satu Mare să nu ignore experienţa acumulată de profesioniştii în vârstă, şi a atras atenţia asupra pericolului plafonării în detrimentul pacienţilor, dacă dentiştii nu sunt conştienţi că trebuie să se perfecţioneze în permanenţă, în special în ramuri ale medicinei stomatologice mai puţin exploatate, dar de perspectivă.

Simpozionul este organizat la iniţiativa echipei de stomatologi tineri din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti Satu Mare, coordonaţi de preşedintele Flaviu Simu şi vicepreşedintele Cosmin Raţiu. Temele abordate sunt cu referire la reabilitarea orală implanto-protetică, respectiv actualităţile în restaurarea dinţilor devitalizaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.