Capturarea, sterilizarea şi returnarea câinilor fără stăpân – la votul consilierilor


Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de Capturare – Sterilizare – Returnare (CSR) a câinilor fără stăpân din Satu Mare se va afla în atenţia consilierilor municipali, cu prilejul şedinţei care va avea loc joi, 3 martie.Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Iuliu Ilyes a trecut în revistă ordinea de zi a şedinţei şi a insistat atât asupra acestui proiect, cât şi în privinţa celui privind aprobarea seserviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Deoarece în rândul populaţiei există păreri diferite în privinţa câinilor fără stăpân, primarul Ilyes a afirmat că este de aşteptat ca dezbaterea celor două proiecte de hotărâre să fie tensionată.

Programul CSR, iniţiat şi propus de Asociaţia de protecţie a animalelor “Free Life”, presupune înfiinţarea în municipiul Satu Mare a unui Centru de Sterilizare. În acest scop, la nivelul Primăriei a fost decisă repartizarea către Asociaţia “Free Life” a imobilului în care a funcţionat pe vremuri Uzina de Apă, situat pe strada Crişan. Potrivit edilului şef, centrul va fi prevăzut cu un cabinet sanitar-veterinar în suprafaţă construită de 65,25 mp, precum şi cu terenul aferent, în suprafaţă de 500 mp. Cheltuielile privind reparaţiile necesare, dar şi cele ulterioare pentru achitarea utilităţilor, respectiv pentru serviciile medicale sanitar-veterinare, vor fi asigurate de la bugetul local al municipiului Satu Mare. Cheltuielile necesare activităţilor de adăpostire temporară a câinilor, tratamentelor ante şi postoperatorii, sterilizării, hranei, medicamentelor, materialelor şi obiectelor de inventar sanitar -veterinare, a serviciilor sanitar-veterinare, etc., vor fi asigurate din bugetul serviciilor publice de întreţinere a domeniului public şi privat al municipiului Satu Mare. Activităţile de sterilizare, tratare, întreţinere şi adăpostire a câinilor în Centrul de Sterilizare vor fi desfăşurate de Asociaţia “Free Life”, în baza protocolului de colaborare încheiat între părţi. Totodată, primarul a subliniat faptul că sterilizarea reprezintă metoda sigură prin care poate fi stopată înmulţirea necontrolată a câinilor fără stăpân din municipiu.

Pe de altă parte, edilul şef a menţionat că, în conformitate cu prevederile legale, în municipiul Satu Mare va exista şi un serviciu de ecarisaj, iar în vederea asigurării acestuia va fi organizată o licitaţie. “Ar fi fost de dorit ca Asociaţia “Free Life” şi Serviciul de Ecarisaj să colaboreze, dar materializarea aceastei intenţii a eşuat, astfel că cele două părţi vor trebui să se accepte reciproc” – a afirmat Ilyes.

5 Comentarii la "Capturarea, sterilizarea şi returnarea câinilor fără stăpân – la votul consilierilor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.