Mai întâi pruncu’, apoi buletinu’


Abia după ce a devenit tată, la nici 16 ani, un adolescent din comuna Lazuri s-a gândit că ar fi cazul să-şi facă şi buletin. Este vorba despre primul buletin, pe care, în mod normal şi dacă n-ar fi fost prea ocupat cu cele lumeşti, Bagi Bela ar fi trebuit să solicite să-i fie eliberat, la 14 ani.

Totuşi, sfidând zicala potrivit căreia ce poţi face azi lasă pe mâine, că poate nu va mai trebui să faci, adolescentul s-a prezentat la mijlocul lunii februarie la Biroul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare pentru a intra în rând cu lumea, dacă tot îi apasă pe umeri responsabilitatea unei familii în care există deja un copil de aproape 1 an. Deşi, dacă e s-o spunem p-aia dreaptă, în aşa zisa familie a adolescentului există doi copii, deoarece concubina acestuia, în vârstă de 23 ani, a venit cu zestre când s-au cuplat, adică cu un copil născut în anul 2007.

Nu avem îndoieli asupra faptului că Bagi Bela a luat decizia bărbătească de-a solicita în sfârşit eliberarea primului buletin în urma unui consiliu de familie. Cert este că, atunci când s-a prezentat la Biroul de Evidenţă a Populaţiei, a venit cu căţel şi purcel, toţi pentru a se pune în legalitate cu actele de identitate. Cu alte cuvinte, singurul fără buletin era capul familiei, adică Bagi Bela. Concubina acestuia, Luţaş Timeea, avea o carte de identitate provizorie expirată, iar mama lui Bela, o bunică fericită la 34 de ani, avea şi ea carte de identitate pe cale de-aşi pierde valabilitatea.

Ca orice familie serioasă, care îşi stabileşte priorităţile în viaţă în ordinea în care se petrec, nicidecum după o strategie firească, cei trei, nedeprinşi cu tainele cititului, ale scrisului şi vorbitului în limba română, s-au prezentat la la Biroul de Stare Civilă însoţiţi de un translator. O vecină din Lazuri, care le-a explicat funcţionarilor de la Buletine despre ce este vorba. Ce n-a putut să facă femeia, a fost să iscălească în locul lor. Dar nici măcar asta n-a fost o problemă, deoarece o fircălitură aşezată la locul potrivit, poate demonta uneori toate miturile referitoare la pusul degetului în loc de semnătură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.