Sindicatele ies la “război” cu Guvernul

Noul proiect al Codului Muncii bagă răzmeriţa între sindicalişti şi Guvern. Potrivit liderilor de sindicat, prin adoptarea noii legi a muncii nu se face decât îngrădirea drepturilor muncitorilor care, şi aşa sunt destul de limitate.

Liderii de sindicat sătmăreni sunt de părere că proiectul pentru care Guvernul doreşte să-şi asume răspunderea în Parlament, este îndreptat exclusiv împotriva muncitorilor. “Aceştia vor putea fi chemaţi la serviciu chiar şi în weekend sau, după ora 18.00 seara, atunci când curentul este mai ieftin. Totul va depinde de patron. Dacă Codul Muncii va fi votat sub forma în care este acum, nu vom face decât să le servim pe tavă, patronilor, sclavagismul. Deoarece, muncitorii vor fi adevăraţi sclavi. Se va distruge atât viaţa socială a individului, cât şi cea familiară” este de părere Gabriel Mihali, preşedintele Sindicatului Administraţiei Domeniului Public (ADP) Satu Mare.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi, de la ora 11.00 la sediul CNSLR-Frăţia Satu Mare. La întâlnirea cu presa au mai fost prezenţi şi Sorin Faur, preşedintele filialei sătmărene a Cartel Alfa, Ioan Secan, preşedintele Alianţei Judeţene a Sindicatelor Libere (AJSL) Satu Mare şi Dan Burulea, liderul filialei judeţene a CNSLR-Frăţia Satu Mare.

“Se va ajunge la slugărnicie” – Dan Burulea

Cu toate că noul Cod al Muncii va îngrădii mult drepturile salariaţilor, liderii de sindicat sunt de părere că angajaţii nu înţeleg prea bine ceea ce îi aşteaptă. “Dacă nu au înţeles să protesteze atunci când Guvernul le-a tăiat 25% din salariu, nu cred că vor ieşii la proteste când este vorba despre un lucru de pricipiu, cum este Codul Muncii. Aici e problema! Şi aşa, se va ajunge la slugărnicie”, este de părere liderul de sindicat Dan Burulea.

Potrivit celor patru lideri de sindicat, mai întâi se aşteaptă rezultatele asumării răspunderii Guvernului şi, în funcţie de rezultat, se vor trece la proteste. Însă, mai întâi angajaţii trebuie bine informaţi asupra dedesubturilor noului Cod. “Guvernanţii spun că prin noua lege a muncii se vor crea noi locuri de muncă. Cu totul fals! Cum să se creeze locuri de muncă din moment ce se aşteaptă disponibilizarea a 80.000 de bugetari, anul acesta?”, se întreabă indignat Dan Burulea. Proteste se pregătesc şi la Satu Mare, însă calendarul acestor acţiuni este în funcţie de evoluţia “evenimentelor de la Bucureşti”, spun liderii de sindicat.

Ce prevede noul Cod al Muncii?

Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată va dispărea, majoritatea salariaţilor angajaţi vor fi cu contract pe perioadă determinată. În acest fel, va dispărea complet siguranţa şi protecţia locului de muncă, salariaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii şi nu vor mai putea face credite. Pe de altă parte, criteriile de performanţă a salariaţilor vor fi evaluate de către patroni. De fapt patronul va concedia pe cine va dori, fără ca salariaţii să mai poată fi apăraţi. Mai mult decât atât, patronul va putea trimite salariatul în concediu fără plată, împotriva voinţei acestuia. De asemenea, patronul va putea oricând să impună salariatului să stea după program. Salariatul nu va putea refuza orele suplimentrare de muncă. Patronul va putea pune în spinarea salariatului orice pagubă, de orice fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.