Drumul Vinului Sătmărean a primit undă verde


După ce 14 din cele 31 de proiecte de hotărâre prevăzute iniţial spre dezbatere au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului Judeţean Satu Mare, celelalte proiecte au fost aprobate la foc automat. Preşedintele Csehi Arpad a anunţat că dezbaterea proiectelor retrase de pe ordinea de zi a fost planificată pentru marţi, 1 martie, cu prilejul şedinţei extraordinare ce va avea loc de la ora 14:00. Între proiectele de hotărâre aprobate s-au aflat cel cu privire la cheltuielile aferente implementării proiectului “Drumului Vinului Sătmărean”, respectiv promovarea de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a proiectului „Un apel telefonic, un pas spre o soluţie”.

Peste 800.000 lei pentru Drumul Vinului

În data de 17 iunie 2010, Consiliul Judeţean Satu Mare a depus spre finanţare aplicaţia aferentă proiectului „Drumul Vinului Sătmărean”. Solicitarea finanţării aferente acestui proiect s-a realizat în cadrul cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică. Ghidul Solicitantului pentru acest program prevede ca solicitantul să dovedească faptul că are „capacitatea financiară de-a asigura contribuţia proprie la valoarea cheltuielilor eligibile (minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile) şi cheltuielilor neeligibile ale proiectului (inclusiv a cheltuielilor conexe), în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale”. În urma raportului aferent vizitei la faţa locului a reprezentanţilor AM POR/OI, la data de 11 februarie a.c., în vederea semnării contractului de finanţare, au fost solicitate modificări legate de bugetul proiectului şi de cheltuielile legate de proiect, survenite ca urmare a recalculării bugetului proiectului folosind cota de TVA de 24% .În aceste condiţii, conform bugetului modificat în urma solicitărilor, este de 809.186,80 lei inclusiv TVA. Din această sumă, cheltuieli eligibile sunt în valoare 623.570,00 lei, fără TVA, din care finanţare nerambursabilă solicitată este în valoare de 611.098,60 lei, cofinanţare proprie (2%) este în valoare de 12.471,40 lei, cheltuielile neeligibile – în valoare de 29.000,00 lei, fără TVA, iar contravaloarea TVA – în valoare de 156.616,80 lei, din care 149.656,80 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor eligibile (care va fi rambursat conform prevederilor legale în vigoare), iar 6.960,00 lei – TVA aferent cheltuielilor neeligibile.

Proiectul „Drumul Vinului Sătmărean” se va derula pe parcursul unui an. Proiectul presupune realizarea efectivă a produsului turistic “Anul Viticol Sătmărean”, pornind de la cele trei trasee tematice identificate: Halmeu Vii – Turulung Vii – Oraşu Nou Vii, Carei – Pir şi Hodod, respectiv Dobra – Beltiug – Răteşti – Ardud – Viile Satu Mare. “Festivalul Vinului Sătmărean”, eveniment premergător începerii “Anului Viticol Sătmărean”, se va desfăşura în toamna acestui an şi va fi organizat la Castelul “Karolyi” din Carei, cu participarea viticultorilor din comunele incluse în cele trei trasee tematice. În cadrul festivalului vor fi organizate concerte de muzică populară şi un bal mascat, iar Consiliul Judeţean Satu Mare îşi propune să transforme acest festival într-unul de tradiţie.Pentru promovarea produsului turistic “Anul Viticol Sătmărean”, va fi derulată o campanie la nivel naţional. Totodată, pentru a promova cele trei circuite turistice.Consiliul Judeţean Satu Mare va participa cu un stand propriu la 17 târguri de turism din ţară.

„Un apel telefonic, un pas spre o soluţie”

Consilierii judeţeni au aprobat luni şi proiectul de hotărâre privind promovarea de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare a proiectului „Un apel telefonic, un pas spre o soluţie”. Aprobarea proiectului a fost necesară în vederea accesării unor fonduri nerambursabile din cadrul Programului de Interes Naţional „Intervenţie în situaţii de violenţă în familie”-PIN 2, finanţat de Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale. Valoarea totală a proiectului este de 103.333 lei, din care 93.000 lei reprezintă contribuţia finanţatorului, iar 10.333 lei – contribuţia proprie.Proiectul prevede extinderea serviciului Telefonul Copilului, existent in cadrul DGASPC Satu Mare, prin includerea cazurilor de violenţă în familie şi constituirea unei echipei mobile de intervenţie, care să preia cazurile semnalate telefonic. Serviciul dezvoltat va funcţiona în regim permanent (24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână) şi îşi va stabili, în primele şase luni de derulare, metodologia de lucru, parteneriatele obligatorii atât cu serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, cât şi cu Inspectoratul Judeţene de Poliţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, din Satu Mare şi din ţară.

5 Comentarii la "Drumul Vinului Sătmărean a primit undă verde"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.