Călare, pe banii Europei


Începând cu luna aprilie, 175 de copii şi tineri din Satu Mare vor avea ocazia să înveţe gratuit călăria în cadrul unor cursuri de echitaţie care vor fi organizate prin punerea în aplicare a proiectului Tradiţii ecvestre fără frontiere în Sătmar. Proiectul, în valoare totală de 141.187 euro, face parte din programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria 2007-2013, câştigat de Primăria municipiului Satu Mare, în calitate de lider de proiect – şi Fundaţia Tiszavarazs din Materszalka – Ungaria, având ca partener român asociat Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare. Înscrierea pentru cursuri începe marţi, 1 martie, iar amănuntele referitoare la proiect şi ce presupune derularea acestuia, au fost prezentate luni în cadrul unei conferinţe de presă organizate de primarul Iuliu Ilyes şi Adriana Lenghel asistentul manager al proiectului.
Potrivit celor declarate de primarul Iuliu Ilyes, proiectul îşi propune să creeeze premisele dezvoltării în rândul copiilor şi adolescenţilor din Satu Mare a unui concept de viaţă sănătos, prin creşterea calităţii vieţii grupurilor ţintă şi apropierea de valorile istorice, sociale şi tradiţiile moştenite. În cadrul proiectului, pe parcursul a opt luni, de ambele părţi ale frontierei, partenerii român şi maghiar vor organiza cursuri gratuite de echitaţie pentru tineri şi adolescenţi cu vârste între 8-18 ani, iar instruirea va avea loc pe terenurile special amenajate şi va fi realizată de către instructori cu o vastă experienţă în domeniu. Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi 175 de copii şi tineri din municipiul Satu Mare, din care 25% vor fi selectaţi din rândul celor proveniţi din diferite medii sociale precum familiile defavorizate, persoane cu disabilităţi sau de etnie romă. Primarul Iuliu Ilyes este de părere că, dincolo de faptul că aceşti copii vor învăţa gratuit echitaţia, dotările ce vor fi achiziţionate şi implicarea partenerilor specialişti, vor crea bazele unei viitoare şcoli de călărie în municipiul Satu Mare.

Pe de altă parte, asistentul manager al proiectului, Adriana Lenghel, a precizat că înscrierile pentru cursurile de echitaţie încep marţi, 1 martie, şi vor dura până în data de 18 martie, după care, dacă numărul celor înscrişi va depăşi numărul locurilor disponibile, reprezentanţii presei vor fi cei care vor trage la sorţi numele viitorilor cursanţi. Înscrierea pentru cursurile de echitaţie se va face prin intermediul unor taloane care pot fi ridicate în vederea completării din cele trei locuri prevăzute în Primărie – camera 12, Centrul de Formare Europa, respectiv cabinetul primarului. Adriana Lenghel a menţionat că, în cazul în care numărul doritorilor va fi mai mare decât cel al locurilor disponibile, reprezentanţii presei vor fi invitaţi să tragă la sorţi numele viitorilor cursanţi. Totodată, după încheierea înscrierilor, va fi întocmită o listă de rezervă cu numele a 20-30 copii înscrişi, care vor putea urma cursurile dacă vreunul dintre cei acceptaţi iniţial vor renunţa pe parcurs.

În cel mult două săptămâni, la nivelul Primăriei Satu Mare va fi organizată licitaţia pentru serviciile de instruire, iar derularea efectivă a proiectului, respectiv începerea cursurilor de echitaţie este prevăzută pentru începutul lunii aprilie. Valoarea totală a proiectului este de 141.187 euro, din care 96,3% reprezintă fondurile europene, iar 3,7% contribuţia proprie a partenerilor.

Un Comentariu la "Călare, pe banii Europei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.