Cimitir privat cu sală pentru pomeni şi sector pentru VIP-uri


O sătmăreancă stabilită de 20 de ani în Austria, va investi în oraşul natal pentru amenajarea primului cimitir ecumenic privat. Mariana Savin îşi motivează demersul prin dorinţa de-a face ceva pentru sătmărenii care îi pierd pe cei dragi, dar şi cu scopul de-a oferi o alternativă diferită ca şi concepţie pentru cimitirele deja existente în Satu Mare. O dezbatere publică referitoare la Planul Urbanistic Zonal întocmit în vederea realizării investiţiei a avut loc vineri în sala de şedinţe a Consiliului Local din cadrul Primăriei Satu Mare. Următorul pas va consta în aprobarea PUZ de către consilierii municipali, după care vor putea fi iniţiate procedurile referitoare la investiţia propriu zisă.

De peste 20 de ani, Mariana Savin trăieşte în Viena. Nefericirea a făcut să-i piardă de timpuriu pe cei dragi din familia rămasă în Satu Mare. Momentul decisiv pentru ideea de-a investi acasă în realizarea unui cimitir ecumenic l-a reprezentat decesul mamei sale, când s-a confruntat atât cu dificultatea de-a găsi un loc de veci potrivit, cât şi cu încrengătura formalităţilor necesare. Terenul pe care doreşte să amenajeze cimitirul privat este situat pe drumul Careiului, dincolo de Hotelul “Dana”, şi are o suprafaţă totală de 8 hectare, din care, conform proiectului întocmit de Varga Ludovic, jumătate va fi destinată locurilor de veci, iar cealaltă jumătate pentru alei şi alte amenajări.

Cimitirul va fi diferit de cele existente în prezent în Satu Mare, atât prin spaţiul alocat fiecărui loc de veci şi celui destinat aparţinătorilor care doresc să se reculeagă, cât şi prin celelalte amenajări prevăzute în proiect. Mariana Savin afirmă că în cimitir va fi construită o capelă prevăzută cu un loc special pentru familiiile decedaţilor, şi cu bănci pentru participanţii la slujba de înmormântare. O altă construcţie prevăzută este sala pentru pomeni, unde familiile celor conduşi pe ultimul drum vor putea organiza întrunirea de după înmormântare. Cimitirul va avea şi un columbar, adică o construcţie funerară prevăzută cu firide în care se păstrează urnele cu cenuşa celor incineraţi, precum şi un grup sanitar, iar în exterior va fi amenajată o parcare prevăzută cu 88 de locuri. Totodată, pentru ca modelul preluat din Austria să fie complet, în cimitir va exista şi o alee a personalităţilor. “E păcat că mulţi dintre cei care au făcut sau au reprezentat ceva pentru oraşul nostru să fie îngropaţi în locurile găsite cu greu din cimitirele care de altfel deja sunt pline” – a afirmat Mariana Savin.

În municipiul Satu Mare, în cimitirul uman de pe strada Amaţiului, există în prezent disponibile cel mult 170 locuri de veci, iar anul trecut, odată cu trecerea acestuia în administrarea Administraţiei Domeniului Public, prin hotărârea Consiliului Local a fost decisă păstrarea taxelor şi tarifelor la nivelul celor practicate de SC Locaterm SA, fostul administrator.

Un Comentariu la "Cimitir privat cu sală pentru pomeni şi sector pentru VIP-uri"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.